Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Подслушан живот“ – книга за българския Преход

Снимка: Иван Русланов

Авторът на „Подслушан живот“ Иван Габеров е основател и собственик на издателства, специализирани в из­да­ването на енциклопедии, речници и албуми. Написал е над 20 книги. Доктор и преподавател по психология на религиозните представи в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър по история във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Според него, богомилските религиозни и социални представи са трайни регулатори на българското мислене и поведение и присъстват в дълбините на колективната несъзнавана психика на българите.

Новата му книга „Подслушан живот“ е за българския Преход, но кореспондира с темата за единството ни като хора и като народ. Безсилието е да не приемаме това, което се случва и невъзможността да го променим - казва авторът. А малкият човек е центърът на вселената в най-новия му сборник „Подслушан живот“, съдържащ разкази и повест.

С Иван Габеров в „Артефир“ разговаря Димитрина Кюркчиева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живите легенди: Кийт Джарет

Продължение на темата от миналия път за живите легенди ни връща към Кийт Джарет.  Два негови концерта излязоха с нов ремастеринг в началото на тази година. Първият е от половин век, в "Драматен театър" Стокхолм. От него слушаме първа, втора, трета част и бис, където Джарет свири на флейта. Другият е почит към Майлз от три десетилетия,..

публикувано на 22.03.23 в 22:40
Нева Мичева

Актриса зад кулиса

В епизод 493 "Трамвай по желание" среща своята публика с известната театралната и литературна преводачка Нева Мичева. Преводачът е оскубан петел, споделя някога пренебрежително в свое интервю големият писател Емилиян Станев. "В театъра звезди най-често стават актьорите. Но в превода, където драматург е авторът, а преводачът изпълнява функциите на всеки..

публикувано на 22.03.23 в 17:15

Никол Краус излиза на български с "Да си мъж"

Какво е да си мъж и какво е да си жена, нищят без капка свян разказите в "Да си мъж" – безстрашни, прями и емоционални. Десетте истории в книгата кръстосват земното кълбо от Швейцария, Япония и Ню Йорк до Тел Авив и Южна Америка и ни срещат с мъже, които са бащи, любовници, синове, прелъстители и дори изгубени съпрузи, които може би никога не са били..

публикувано на 22.03.23 в 16:00

[ФОТО] ОСТАНКИ: Какво остава, когато фотографията вече не изобразява нищо?

Галерия Сердика/Art Gallery Serdica  на  Женски пазар/Zhenski Pazar Market  представи изложбата (ФОТО) ОСТАНКИ, фотография на Галя Йотова. “Какво става, когато фотографията вече не изобразява нищо и ни остават само онези отпадъци, онези остатъци, онези издънки на самия фотографски материал? За изложбата в артгалерия “Средика“..

публикувано на 22.03.23 в 14:24
Мария Стефанова

Мария Стефанова между "Кралицата майка" и "Икар" за чест и достойнство

Актьорите Мария Стефанова и Георги Къркеланов са Реджина и Алфредо – властна майка и вече порасналият ѝ син, които се срещат в драматичен сблъсък в "Кралицата майка". "Майка и син е проблемът – майката, която оказва силния натиск върху детето, което иска да формира в такъв калъп, какъвто тя иска. А детето носи своята друга чувствителност,..

публикувано на 22.03.23 в 14:10