Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. д-р Валери Велев: Не може да се говори за огнище на менингит в градината в “Павлово“

Детска градина №37 "Вълшебство"
Снимка: БГНЕС

Не можем да говорим за огнище на менингит. Това, което се е случило в тази детска градина е, че едно от децата се е разболяло от едно наистина тежко заболяване, което се нарича свръх остър менингококов сепсис“ – каза в “Нашият ден“ инфекционистът доц. д-р Валери Велев.

"Бактерията, наречена мемингокок, се е размножила много бързо в неговото кръвообращение, отделила е токсини, това е едно почти неспасяемо състояние.

Останалите деца, при които е открит този менингокок в гърления секрет, е нормално да бъдат носители на бактерията, защото нейното носителство е изключително често при здрави индивиди, особено деца, малко по-рядко при възрастни. В студените месеци на годината около 40% от децата в Европа носят този менингокок в гърлото си, без да имат никакво заболяване през студените месеци.

Ако сега направим подобно изследване в която и да е детска градина в страната, ще получим приблизително някакви такива данни. Около 40% от децата ще имат менингокок в гърлото си, но това не означава нищо драматично.

В такава ситуация родителите трябва да знаят, че нищо страшно не се случва. Практически тук нямаме едно силно заразно заболяване."

Профилактика

"Хубаво е, когато се случи нещо такова, да се направи профилактика на контактните. Обикновено за такива приемаме тези, които са от същата група. Но не бива да се разпростираме много далеч, не бива да правим така, че цяла София да трябва да приема антибиотичен курс, за да направи профилактика.

Не бива да смятаме, че имаме огнище на някакво тежко опасно заболяване. Това е един единичен случай, който най-вероятно няма да се повтори тази зима. Такъв свръхостър менингококов сепсис се случва един път на 5-6 години в България. Никога нямаме ситуация, в която едно дете да заболее от това изключително тежко състояние и контактно на него дете също да се разболее."

Време за реакция

"Детето трябва да попадне в специализирано лечебно заведение, обикновено в интензивни отделения и шокови зали се лекуват тези състояния."

Хигиената

"Това е патоген, който няма общо с хигиената на ръцете."

Чуйте доц. д-р Валери Велев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Дерменджиева: Един шамар никога не е само един шамар

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество , който често остава в рамките на семейството. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни..

публикувано на 19.01.22 в 09:13

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08

Как се чувства един сърбин в България

Вечерта срещу 14 януари съседна Сърбия празнува новата година. Повече за традициите, честването, спецификата на кухнята и празника разказва Далибор Маринкович или Даци, както всички го наричат, професионален готвач и собственик на ресторант, който вече осемнайсет години живее в България. Даци е от Лесковац и е наследил любовта към готвенето от своите..

публикувано на 18.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР