Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Валери Велев: Не може да се говори за огнище на менингит в градината в “Павлово“

Детска градина №37 "Вълшебство"
Снимка: БГНЕС

Не можем да говорим за огнище на менингит. Това, което се е случило в тази детска градина е, че едно от децата се е разболяло от едно наистина тежко заболяване, което се нарича свръх остър менингококов сепсис“ – каза в “Нашият ден“ инфекционистът доц. д-р Валери Велев.

"Бактерията, наречена мемингокок, се е размножила много бързо в неговото кръвообращение, отделила е токсини, това е едно почти неспасяемо състояние.

Останалите деца, при които е открит този менингокок в гърления секрет, е нормално да бъдат носители на бактерията, защото нейното носителство е изключително често при здрави индивиди, особено деца, малко по-рядко при възрастни. В студените месеци на годината около 40% от децата в Европа носят този менингокок в гърлото си, без да имат никакво заболяване през студените месеци.

Ако сега направим подобно изследване в която и да е детска градина в страната, ще получим приблизително някакви такива данни. Около 40% от децата ще имат менингокок в гърлото си, но това не означава нищо драматично.

В такава ситуация родителите трябва да знаят, че нищо страшно не се случва. Практически тук нямаме едно силно заразно заболяване."

Профилактика

"Хубаво е, когато се случи нещо такова, да се направи профилактика на контактните. Обикновено за такива приемаме тези, които са от същата група. Но не бива да се разпростираме много далеч, не бива да правим така, че цяла София да трябва да приема антибиотичен курс, за да направи профилактика.

Не бива да смятаме, че имаме огнище на някакво тежко опасно заболяване. Това е един единичен случай, който най-вероятно няма да се повтори тази зима. Такъв свръхостър менингококов сепсис се случва един път на 5-6 години в България. Никога нямаме ситуация, в която едно дете да заболее от това изключително тежко състояние и контактно на него дете също да се разболее."

Време за реакция

"Детето трябва да попадне в специализирано лечебно заведение, обикновено в интензивни отделения и шокови зали се лекуват тези състояния."

Хигиената

"Това е патоген, който няма общо с хигиената на ръцете."

Чуйте доц. д-р Валери Велев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20