Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Девети национални награди за правосъдие

Камен Каменов – за втори път нотариус на годината

Снимка: инж. Виолета Цолова

Камен Каменов получи приза за най-добър нотариус тази година на Деветите правосъдни награди 2021 от журналистката от в-к Стандарт Даниела Денева. В неговата категория бяха номинирани Марина Ташева, Полина Миткова, Стилиян Тютюнджиев.

Нотариус Камен Каменов е роден през 1967 г. в семейство на майка лекар анестезиолог - реаниматор и баща икономист. Завършил е средното си образование със златен медал и пълно отличие в СУ "Христо Ботев" в родния си град Враца. Завършва редовно обучениепо специалност право в стотния випуск на Юридическия факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. От 1998 г. работи като нотариус в град София след отлично издържан първи конкурс за частни нотариуси. Преди това е практикувал като адвокат.

От 2019 г. до момента е член на Контролния съвет на Нотариалната камара. Представител на Нотариалната камара в Централния съвет на Съюза на юристите в България. Член е на Управителния съвет на Сдружение "Клуб - журналисти срещу корупцията" и е член на Управителния съвет на Фондация "Център за превенция и противодействие на изпирането на пари", членува и в Българската асоциация за европейско право (BAEL), която е член на Международната федерация по европейско право (FIDE) .

От 2007г.  до 2019 г. е член и заместник – председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на Република БългарияУчаствал е във всички успешни проекти на Нотариалната камара, свързани с утвърждаване ролята на нотариуса като превантивен страж на гражданския оборот: изграждане на електронната система на Нотариалната камара - "Единство" и повишаване на тарифата за нотариалните такси; достъпът на нотариусите до Националната база данни "Население" и до Националния регистър на българските лични документи; защитата на правомощията на нотариуса при удостоверяване на сделките с моторни превозни средства от 2013г., промените в Наредба № 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори от 2017г. и 2018г. - за предоставяне на ограничен достъп до системата Единство и въвеждането от органите на местната администрация с нотариална компетентност на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти и оттеглянето на пълномощни, както и обменът на информация по електронен път между МВР и нотариусите за регистрираните в страната превозни средства и сключените договори.

От 2007 г. е първият представител на Нотариалната камара на Република България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз /CNUE/, участвал е в изработването от българска страна и на български език в първите два реализирани проекта от Европейската нотариална мрежа, качени в сайта на Нотариалната камара "Двойките в Европа" и "Наследяване в Европа". Договорил е включването на Нотариалната камара на Република България в Европейската система за завещанията ARERT- декември 2007г.  Член е на Комисията по европейските въпроси към Световната организация на Нотариата-Международния съюз на Латинския нотариат Мандат 2008г.- 2010 г.

Автор е на книгата „Нотариусът и правото” и съавтор с други колеги на книги, становища и статии в областта на гражданското право и нотариалната дейност.

Многократен участник е в националните спартакиади на нотариусите, представяйки Софийската нотариална колегия в областта на футбола, волейбола и плуването със съответните завоювани отличия - златен, сребърен и бронзови медали, участник е и в XVI международна олимпиада на нотариусите, проведена в Полша през 2018 г.

Нотариус Каменов от 10 години работи безвъзмездно в предаването "Законът и Темида"

Снимки – инж. Виолета Цолова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 93% от българите езикът е основен елемент на националната идентичност

За 93% от българите езикът е основен елемент на националната ни идентичност.  Това показва първото в България широкомащабно представително изследване на отношението на съвременната българска езикова общност към въпросите на книжовния български език. То е осъществено от екип от три научни институции в рамките на две години – от 2017 до 2019 г. Базова..

публикувано на 24.01.22 в 14:10

Общинско Радио Разград – над 70 години ефир

Повече от 70 години Радио Разград е в душите и сърцата на своите слушатели. Началото е поставено през месец май 1945 г., когато е излъчено първото предаване на тогавашния Радиовъзел Разград, посредством два улични високоговорителя. Благодарение на добрата синхронизация с институциите в града Общинско радио Разград е спечелило авторитета на..

публикувано на 24.01.22 в 12:46
Георги Караманев

Георги Караманев: От журналистиката към програмирането и обратно

Георги Караманев е журналист, писател, програмист и създател на сайта „Дигитални истории“, два пъти носител на наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report ( 2019 и 2021 г.) Георги Караманев е главен герой в “Нашият ден“ Журналистиката “Тя ме избра. По-скоро казвам, че съм..

публикувано на 24.01.22 в 11:58
Хижа „Червената шапчица“  на Витоша

“Хижар“ вече официално е професия

“Хижар“ вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея. До този момент хижарите бяха назначавани като салонни управители,..

публикувано на 24.01.22 в 09:05

От кого/какво зависи българските журналисти да работят спокойно

Въпреки че в последната седмица на миналата година Европейският парламент гласува доклад за борба със SLAPP делата и започва законодателни инициативи за защита на журналистите, SLAPP делата в България от първите седмици на 2022 г. стават все по-агресивни спрямо българските журналисти.  Защо е така и от кого/какво зависи българските журналисти да работят..

публикувано на 24.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР