Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девети национални награди за правосъдие

Камен Каменов – за втори път нотариус на годината

Снимка: инж. Виолета Цолова

Камен Каменов получи приза за най-добър нотариус тази година на Деветите правосъдни награди 2021 от журналистката от в-к Стандарт Даниела Денева. В неговата категория бяха номинирани Марина Ташева, Полина Миткова, Стилиян Тютюнджиев.

Нотариус Камен Каменов е роден през 1967 г. в семейство на майка лекар анестезиолог - реаниматор и баща икономист. Завършил е средното си образование със златен медал и пълно отличие в СУ "Христо Ботев" в родния си град Враца. Завършва редовно обучениепо специалност право в стотния випуск на Юридическия факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. От 1998 г. работи като нотариус в град София след отлично издържан първи конкурс за частни нотариуси. Преди това е практикувал като адвокат.

От 2019 г. до момента е член на Контролния съвет на Нотариалната камара. Представител на Нотариалната камара в Централния съвет на Съюза на юристите в България. Член е на Управителния съвет на Сдружение "Клуб - журналисти срещу корупцията" и е член на Управителния съвет на Фондация "Център за превенция и противодействие на изпирането на пари", членува и в Българската асоциация за европейско право (BAEL), която е член на Международната федерация по европейско право (FIDE) .

От 2007г.  до 2019 г. е член и заместник – председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на Република БългарияУчаствал е във всички успешни проекти на Нотариалната камара, свързани с утвърждаване ролята на нотариуса като превантивен страж на гражданския оборот: изграждане на електронната система на Нотариалната камара - "Единство" и повишаване на тарифата за нотариалните такси; достъпът на нотариусите до Националната база данни "Население" и до Националния регистър на българските лични документи; защитата на правомощията на нотариуса при удостоверяване на сделките с моторни превозни средства от 2013г., промените в Наредба № 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори от 2017г. и 2018г. - за предоставяне на ограничен достъп до системата Единство и въвеждането от органите на местната администрация с нотариална компетентност на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти и оттеглянето на пълномощни, както и обменът на информация по електронен път между МВР и нотариусите за регистрираните в страната превозни средства и сключените договори.

От 2007 г. е първият представител на Нотариалната камара на Република България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз /CNUE/, участвал е в изработването от българска страна и на български език в първите два реализирани проекта от Европейската нотариална мрежа, качени в сайта на Нотариалната камара "Двойките в Европа" и "Наследяване в Европа". Договорил е включването на Нотариалната камара на Република България в Европейската система за завещанията ARERT- декември 2007г.  Член е на Комисията по европейските въпроси към Световната организация на Нотариата-Международния съюз на Латинския нотариат Мандат 2008г.- 2010 г.

Автор е на книгата „Нотариусът и правото” и съавтор с други колеги на книги, становища и статии в областта на гражданското право и нотариалната дейност.

Многократен участник е в националните спартакиади на нотариусите, представяйки Софийската нотариална колегия в областта на футбола, волейбола и плуването със съответните завоювани отличия - златен, сребърен и бронзови медали, участник е и в XVI международна олимпиада на нотариусите, проведена в Полша през 2018 г.

Нотариус Каменов от 10 години работи безвъзмездно в предаването "Законът и Темида"

Снимки – инж. Виолета Цолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54