Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девети национални награди за правосъдие

Камен Каменов – за втори път нотариус на годината

Снимка: инж. Виолета Цолова

Камен Каменов получи приза за най-добър нотариус тази година на Деветите правосъдни награди 2021 от журналистката от в-к Стандарт Даниела Денева. В неговата категория бяха номинирани Марина Ташева, Полина Миткова, Стилиян Тютюнджиев.

Нотариус Камен Каменов е роден през 1967 г. в семейство на майка лекар анестезиолог - реаниматор и баща икономист. Завършил е средното си образование със златен медал и пълно отличие в СУ "Христо Ботев" в родния си град Враца. Завършва редовно обучениепо специалност право в стотния випуск на Юридическия факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. От 1998 г. работи като нотариус в град София след отлично издържан първи конкурс за частни нотариуси. Преди това е практикувал като адвокат.

От 2019 г. до момента е член на Контролния съвет на Нотариалната камара. Представител на Нотариалната камара в Централния съвет на Съюза на юристите в България. Член е на Управителния съвет на Сдружение "Клуб - журналисти срещу корупцията" и е член на Управителния съвет на Фондация "Център за превенция и противодействие на изпирането на пари", членува и в Българската асоциация за европейско право (BAEL), която е член на Международната федерация по европейско право (FIDE) .

От 2007г.  до 2019 г. е член и заместник – председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на Република БългарияУчаствал е във всички успешни проекти на Нотариалната камара, свързани с утвърждаване ролята на нотариуса като превантивен страж на гражданския оборот: изграждане на електронната система на Нотариалната камара - "Единство" и повишаване на тарифата за нотариалните такси; достъпът на нотариусите до Националната база данни "Население" и до Националния регистър на българските лични документи; защитата на правомощията на нотариуса при удостоверяване на сделките с моторни превозни средства от 2013г., промените в Наредба № 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори от 2017г. и 2018г. - за предоставяне на ограничен достъп до системата Единство и въвеждането от органите на местната администрация с нотариална компетентност на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти и оттеглянето на пълномощни, както и обменът на информация по електронен път между МВР и нотариусите за регистрираните в страната превозни средства и сключените договори.

От 2007 г. е първият представител на Нотариалната камара на Република България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз /CNUE/, участвал е в изработването от българска страна и на български език в първите два реализирани проекта от Европейската нотариална мрежа, качени в сайта на Нотариалната камара "Двойките в Европа" и "Наследяване в Европа". Договорил е включването на Нотариалната камара на Република България в Европейската система за завещанията ARERT- декември 2007г.  Член е на Комисията по европейските въпроси към Световната организация на Нотариата-Международния съюз на Латинския нотариат Мандат 2008г.- 2010 г.

Автор е на книгата „Нотариусът и правото” и съавтор с други колеги на книги, становища и статии в областта на гражданското право и нотариалната дейност.

Многократен участник е в националните спартакиади на нотариусите, представяйки Софийската нотариална колегия в областта на футбола, волейбола и плуването със съответните завоювани отличия - златен, сребърен и бронзови медали, участник е и в XVI международна олимпиада на нотариусите, проведена в Полша през 2018 г.

Нотариус Каменов от 10 години работи безвъзмездно в предаването "Законът и Темида"

Снимки – инж. Виолета Цолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13