Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Войнов - син и Пикасо в “обща изложба“

2
Снимка: Благовест Попов, галерия "Възраждане"

“Една изключителна изложба – Пабло Пикасо и Димитър Войнов син – един до друг. В картини! Откъдето и да го погледнеш – предизвикателство! Войнов го е измислил – неговите прекрасни жени редом с персонажите, най-вече от Синия период, на Пикасо. Две несъвместимости, погледнати единично, намират съвършения баланс в картините – изключително постижение на Войнов, дързък и безкомпромисен и талантът му се е развихрил сто процента.

В галерия “Възраждане“ в Пловдив беше открита изложбата „Да докоснеш Пикасо“ на Димитър Войнов - син.

Това, което изумява и покорява зрителя, освен перфектността на нарисуваното, е, ще повторя, превъзходният баланс между фигури, мизансцен и идеи. Не всеки художник може да си позволи подобна дързост. Войнов дръзва и го прави блестящо! А купувачът ще си има в къщи и Пикасо и Войнов – в една само картина!“ – пише в анотацията на изложбата галеристката Краси Алексиева.

“Наистина е голяма дързост да посегнеш към един световноизвестен творец, да се приобщиш към него и само в една картина да съжителствате двамата. Това е ужасно предизвикателство за художника, който посяга към тази идея и я въплъщава върху платното.

Мощта на един Пикасо винаги може да унищожи другия, но тук се получава нещо великолепно. Получава се един изключителен баланс между двата полюса на картината – Войнов – Пикасо.

Такова великолепно равновесие е намерил младият Войнов в картините, така добре представя своите женски прелестни фигури, близо до и около фигурите на Пикасо, че просто човек занемява и му се иска да грабне картината, за да има вкъщи и Пикасо и Войнов само в една картина.“ – казва Алексиева в предаването “Нашият ден“ на БНР.

Фотограф Благовест Попов, галерия "Възраждане"

Изложбата, която продължава до 13 декември 2021 г., можете да разгледате и тук.

Чуйте Краси Алексиева в звуковия файл.

Димитър Войнов – син е роден през 1971 г. в София. Завършва ССХУ за изящни изкуства „И. Петров” – София през 1990 г., през 1997 г. завършва стенопис в НХА – София. Има над 50 самостоятелни изложби. Живее и работи в София. 

Награди:
1992 г. - Национална художествена академия - София - награда за автопортрет.
1993 г. - Национална художествена академия - София - награда за рисунка.
2004 г. - Галерия Триадис - София - Художник на годината - награда за живопис.
2005 г. - Галерия „Възраждане“ – Сребърно Възраждане - награда за живопис.
2008 г. - Красная линия - София - награда за живопис.
2009 г. - Суверенен Християнски орден на рицари на Свети Архангел Михаил -   „Свети Архангел Михаил” - награда за живопис.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от

Забраненото лице на комунистическото общество

Оправяме се към старите филмови ленти, където архивите са живи. "Terra Култура" припомня на своите слушатели филма "Животът си тече тихо" – емблематичен пример за цензура в българското кино от периода на социалистическия режим. Оригиналното заглавие на лентата от 1957 година е "Партизани". Режисьорите Бинка Желязкова и Христо Ганев споделят..

публикувано на 09.09.24 в 11:54
Изложбата „Японски импресии“

Хартиеното японско съвременно изкуство

В разгара на 35-ите Дни на японската култура се провежда пет интересни изложби. Даниела Тодорова от фондация "Аматерас" разказва не само за тях, а и за много любопитни техники в японското хартиено изкуство. Хартиеното изкуство само по себе си е необятно и интересно, а пречупени през идеите на народ с толкова дълга и богата култура е още по-интересно...

публикувано на 09.09.24 в 10:35

В София започва "Алея на книгата" – кои са акцентите?

"Алея на книгата" започва днес (9 септември) в София. Акцентите в програмата и новите инициативи в "Нашият ден" представя Десислава Алексиева , председателят на Асоциация "Българска книга". Шатрите, в които тази година се помещават над 140 издателства, вече са отворени и ще посрещат читатели всеки ден от 10 ч. в периода до 15 септември...

публикувано на 09.09.24 в 09:55

Хайде пак...

В редакция "Хумор и сатира" сме установили, че у нас, пък и по света, процесите и явленията се повтарят с учудваща упоритост. Примерите са безброй, а някои от тях можете да чуете веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 06.09.24 в 17:20

История за трансформиращата сила на любовта и приятелството

"Оскар и розовата дама" от Ерик-Еманюел Шмит отвежда зрителите на вълнуващо пътешествие, което надхвърля границите на възрастта и времето. Превод: Снежина Русинова-Здравкова Режисьор: Стефан Спасов. Сценография и костюми: Нина Пашова. Музика: Милен Кукошаров. Участват: Мария Стефанова, Радина Боршош. Това е история за трансформиращата сила на любовта..

публикувано на 06.09.24 в 15:45