Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илюстрациите на Дамян Дамянов оживяват в две нови книги през декември

Снимка: @damyan.damyanov.artist

За първи път на българския книжен пазар излезе книгата „Играчка за Коледа“ – празнична история от любимия на деца и възрастни италиански разказвач Джани Родари.
В сюжета се крие историята един господин, който излязъл на изключително важната мисия да купи играчки, които да подари на своите деца и внуци. За негова огромна изненада обаче всички играчки, които той толкова си е мечтал да има като дете, вече просто не съществували. След часове напразно скитане, точно когато бил на път да се откаже, тънко гласче се обадило от малко магазинче с предложение за една необикновена играчка с твърде необикновена сила... Как изглежда тази играчка, най-добре би могъл да каже илюстратора на историята Дамян Дамянов:

„Това е една история смешна за децата, но и поучителна за възрастните. Илюстрациите за живописни, исках да предам този живописен език на Джани Родари. Има илюстрации на много играчки в цялата книга. Важно е дистанционното, което е доста добре описано от автора, опитал съм се да предам тази реалност от текста. Тук се крие и едно предупреждение за технологиите и тяхното въздействие, които винаги имат двойствена природа, компютърът, който едновременно ни сближава, и ни отдалечава.“

Илюстрациите на Дамян Дамянов, може да се открият и в новото издание „Приказки“ на Оскар Уайлд, в превод на Венцислав Венков. В това ново издание на приказките на Оскар Уайлд се смесват радостта и тъгата, те летят с крилете на красотата и издигат в култ любовта и не са слепи за злото, твърди Дамян Дамянов за книгата, която е подходяща и за малки, и за големи:

„Интересен е образът на великанът егоист, по себе си той има листа от дърво като мотив във финалната илюстрация, защото разказват общочовешки истории за любов, приятелство, грехове. Там опитах да претворя късновикторианския стил, в който живее Оскар Уайлд. Тук комбинирам чисто калиграфска техника с рисунка, един експеримент за мен. В приказката „Рибарят  и неговата душа също се крият интересни илюстрации. Има много интерпретации на тази приказка на душата в различни изкуства, и в Народния театър има постановка, вдъхновила е много визуални произведения. Но беше голямо предизвикателство да дам нов образ на тази душа, да не е просто сянка, а да е другото Аз на човека.“

Повече чуйте в звуковия файл от илюстратора Дамян Дамянов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работата като почивка

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по стихове на Атанас Звездинов и Людмил Станев и изпети от актьорите Албена Павлова и..

публикувано на 08.08.24 в 18:45

Любов, престъпления и страсти, или книга за подземния свят на Атина

Будапеща, 12 февруари 1985 година. Студът пронизва до кости, реката е замръзнала, и едно пророчество бележи съдбата на новородения Янош, което 27 години по-късно се сбъдва. Янош Унгареца е арестуван в Атина, обвинен за убийството на художника Мѝлтос Адриано̀с. Дали това не е свързано със света на мъжките проститутки? Журналистът Стра̀тос..

обновено на 08.08.24 в 13:06

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01