Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илюстрациите на Дамян Дамянов оживяват в две нови книги през декември

Снимка: @damyan.damyanov.artist

За първи път на българския книжен пазар излезе книгата „Играчка за Коледа“ – празнична история от любимия на деца и възрастни италиански разказвач Джани Родари.
В сюжета се крие историята един господин, който излязъл на изключително важната мисия да купи играчки, които да подари на своите деца и внуци. За негова огромна изненада обаче всички играчки, които той толкова си е мечтал да има като дете, вече просто не съществували. След часове напразно скитане, точно когато бил на път да се откаже, тънко гласче се обадило от малко магазинче с предложение за една необикновена играчка с твърде необикновена сила... Как изглежда тази играчка, най-добре би могъл да каже илюстратора на историята Дамян Дамянов:

„Това е една история смешна за децата, но и поучителна за възрастните. Илюстрациите за живописни, исках да предам този живописен език на Джани Родари. Има илюстрации на много играчки в цялата книга. Важно е дистанционното, което е доста добре описано от автора, опитал съм се да предам тази реалност от текста. Тук се крие и едно предупреждение за технологиите и тяхното въздействие, които винаги имат двойствена природа, компютърът, който едновременно ни сближава, и ни отдалечава.“

Илюстрациите на Дамян Дамянов, може да се открият и в новото издание „Приказки“ на Оскар Уайлд, в превод на Венцислав Венков. В това ново издание на приказките на Оскар Уайлд се смесват радостта и тъгата, те летят с крилете на красотата и издигат в култ любовта и не са слепи за злото, твърди Дамян Дамянов за книгата, която е подходяща и за малки, и за големи:

„Интересен е образът на великанът егоист, по себе си той има листа от дърво като мотив във финалната илюстрация, защото разказват общочовешки истории за любов, приятелство, грехове. Там опитах да претворя късновикторианския стил, в който живее Оскар Уайлд. Тук комбинирам чисто калиграфска техника с рисунка, един експеримент за мен. В приказката „Рибарят  и неговата душа също се крият интересни илюстрации. Има много интерпретации на тази приказка на душата в различни изкуства, и в Народния театър има постановка, вдъхновила е много визуални произведения. Но беше голямо предизвикателство да дам нов образ на тази душа, да не е просто сянка, а да е другото Аз на човека.“

Повече чуйте в звуковия файл от илюстратора Дамян Дамянов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Лапо между журналистиката, писането и превода

Резидентката на "Къща за литература и превод" Мария Лапо, която е журналистка, писателка и преводачка от Беларус, разказва за творчеството си и за развитието на беларуската литература в среща и разговор за възможностите за литература и свобода, за всекидневен и професионален живот, за адаптация и съпротива в контекста на настоящата сложна ситуация на..

публикувано на 28.05.22 в 08:15

Нов роман на Джон Банвил

Спокойно може да се каже, че романите на ирландския писател Джон Банвил са уроци по писане. Не заради многобройните награди, които е получил, а най-вече заради стиловото съвършенство, заради боравенето му с богатството на езика, заради това, че не се вълнува от модното разказване на "истории“, които често пъти забравяме преди последната страница на..

публикувано на 27.05.22 в 17:35

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в "Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на "Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие , който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години. Оригиналният замисъл на този..

публикувано на 27.05.22 в 15:25

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от..

публикувано на 27.05.22 в 14:22

Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите

Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика?   Четирима души с ясен поглед върху музикалната индустрия в България коментират поредното изплуване на повърхността на темата за квотите за българска музика в националния и в частния ефир . Гостуват в..

публикувано на 27.05.22 в 14:00