Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сима, сухоземната костенурка“

Детската книжка на Ива Лаловска е част от кампанията за изграждане на лечебница за пострадали костенурки в село Баня

Центърът за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня, в близост до защитената местност Иракли съществува вече 14 години и е спасило повече от 6000 костенурки. Около 300 костенурки от цялата страна преминават през него всяка година като над 200 бебета се излюпват и освобождават.

Спасителният център е един от петте за диви животни в България и единствен по рода си в нашата страна заедно с още четири в Европа.

Той е проект на фондация „Геа Челония“, която се занимава с опазването и популацията на двата вида костенурки характерни за България – шипобедрената и шипоопашатата. Двата вида са световно застрашени и са приоритет за опазване от българския Закон за биологичното разнообразие и редица международни конвенции. В Центъра получават помощ и намерените костенурки в беда, донесени от хората.
"Кампанията ни е за изграждане на лечебница за костенурки. Досега нямахме такова нещо, а най-лаишки си вкарвахме пациентите в посетителската зала и ги лекувахме там. През лятото те стоят навън и се лекуват в естествена среда, но сега през зимата няма как да стоят навън, защото в здраво състояние спят зимен сън. Тъй като са твърде много сериозно ранените и бавно се възстановяват, те трябва да бъдат настанени и лекувани някъде на топло, за да се предотврати естествения стремеж на организма за покой при студено време. И така решихме, че е време за лечебница и място за престой на тежко болните и ранени и през зимата. Събираме средства за построяването ѝ. Събрани са половината и вече има изградена метална конструкция. Остава да се донаправи и работата е спешна, защото сега костенурките са в посетителската зала а тя е огромна и недобре отопляема."

Ива Лаловска представя детската книга „Сима, сухоземната костенурка“ – част от кампанията на Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки за изграждане на лечебница за пострадали костенурки.

"За четящите малки и пораснали деца една книга е чудесен коледен или делничен подарък! "Сима, сухоземната костенурка" е особено подходяща за децата, защото ги запознава с един непознат свят. Това е истинска история на костенурка, преживяваща редица вълнуващи и опасни приключения, видени през нейният поглед. Историята е изпъстрена с вълнуващи обрати и опасности. В нея всичко е истинско – случките, героите, събитията, обкръжаващата действителност."

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08