Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението към работата

Ще се постараем да бъдем по-видими

Милен Митев
Снимка: Ани Петрова

"Промяната трябва да дойде преди всичко в отношението към работата, която вършим всеки ден и към нашите слушатели", каза в предаването "Нашият ден" генералният директор на БНР Милен Митев в Деня на българското радио.

“Честит празник на всички колеги от Националното радио! Целите на радиото са ясни – като обществена медия, ние се опитваме да дадем максимална добавена стойност на цялото българско общество.

Създаваме програми и предавания за всички групи на обществото. Обръщаме внимание на проблеми, на които може би други не биха обърнали.

Много е важно да продължим да правим това не само в ефир, а и навсякъде другаде, където аудиторията може да ни види, да ни чуе и да ни прочете. Да бъдем навсякъде!

Нашето съдържание да продължава да носи качествената марка БНР не само в ефирните програми, а и в интернет, в социални мрежи, за да извървим ние пътя към аудиторията, да не очакваме само тя да търси нас“.

Дигитализацията

“В чисто административен план ще създадем една структура, която да се занимава със създаването на цялото дигитално съдържание и нейни продукти на БНР – текстово, аудио и видео съдържание, така че да подобрим координацията, да планираме по-добре и да насочим ресурсите си към тези медийни продукти, които смятаме, че имат най-голяма полза за българското общество и не само за него.

Тази реформа би трябвало да даде ефект още към втората половина на настоящата година, в която да се подобри нашето присъствие онлайн във всички платформи, в които медийните ни услуги фигурират. Ще се постараем да бъдем по-видими".

Административната структура е само първата необходима стъпка. Важното е хората, които влизат в тази структура, да поемат с желание и ентусиазъм задачата БНР да бъде наистина една модерна медия, която изразява себе си във всички достъпни технологично към момента форми.

Хубавото е, че имаме вече основните градивни блокове, които са ни необходими за това развитие, тъй като най-важно е съдържанието, а ние разполагаме с чудесни ресурси, които могат да го създават. Преди всичко, разбира се, са журналистите в радиото, но има и техническите ресурси. Можем да го направим, стъпката не е чак толкова голяма“.

Пандемията

“Най-голямото предизвикателство е как в тези условия да продължим своето развитие.

Към момента радиото стои добре финансово, но в тази ситуация не е ясно докога ще продължим да бъдем в това положение.

Като ръководител на обществената медия, на мен ми се иска не просто да стоим стабилно, а да се развиваме.

Именно в това виждам най-голямото предизвикателство – как в тези финансови рамки, които имаме, в тази усложнена обстановка – както в страната, така и в глобален аспект, да продължим своето развитие“.

Финансиране и заплащане

“Най-напред ще се стремя към създаването на по-добра координация между всички програми и дирекции в радиото. Това е и причината да искам нелинейното съдържание да се управлява от едно място.

В момента, в който както ефирните програми и предавания, така и нелинейните ни медийни услуги, започнат да се планират с една цялостна визия и замисъл, тогава ресурсите, които имаме, колкото и да са ограничени, ще могат да се насочат към определени места и хората, които имат желание да се развиват и да работят, да бъдат поощрени".

Възнагражденията

“Наясно съм, че възнагражденията в радиото на много места изостават значително от средното ниво за сходни длъжности извън БНР, което много ме натъжава, защото качеството на радиото надхвърля много заплатите, които много от колегите ни получават. Техният труд е достоен и трябва да бъде заплатен достойно.

Ключовата дума навсякъде е оптимизация. Спецификата на нашата дейност е такава, че няма кой знае какво поле за оптимизиране, за да поддържаме 24-часови програми – две национални, девет регионални, за да имаме сайт, за да поддържаме и цифровизираме архивите, са ни необходими определен брой хора, под които няма как да паднем.

Единственият начин проблемът да бъде трайно и окончателно решен е със смяна на модела на финансиране. Като тръгнем от това каква задача обществото поставя на БНР“.

Чуйте цялото интервю с Милен Митев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илка Зафирова

Илка Зафирова: Трябва да обожаваме България, тя е нещо необикновено!

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, актрисата Илка Зафирова влезе в ролята на Главния герой в “Нашият ден“. Преди дни тя беше удостоена с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите им заслуги в областта на културата и изкуството . Отличията по традиция се връчват в..

публикувано на 24.05.22 в 12:07

Благой Иванов: Словото е участ, отговорност и привилегия

Скритите послания, историите и думите между страниците, търсим заедно с писателя Благой Иванов в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. 24 май е! Честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура “Словото е участ, отговорност, но и привилегия. То е пряк..

публикувано на 24.05.22 в 11:05

Техника и технология

Какви са границите между техническото и човешкото? Как техниката навлиза в интимния ни живот? Защо си мислим, че губим контрол и изпитваме страх от технологиите и как удобството се превръща в тревога? Как исторически се променя начинът на мислене и преживяване на техниката и технологията и какво е значението им сега? Защо превръщаме технологиите в..

публикувано на 24.05.22 в 10:10

24 май е! Честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската..

публикувано на 24.05.22 в 08:55

Живот в хармония с природата

България притежава едно от най-богатите в Европа и най-съхраненото биологично разнообразие благодарение на географското си положение, климатични условия и релеф. На 22 май ежегодно се отбелязва Световният ден на биоразнообразието . Логото тази година е "Изграждане на общо бъдеще на планетата за всички живи същества“...

публикувано на 23.05.22 в 12:40