Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интернет платформа съхранява над половин милион изказвания на български политици

Платформата “Стража“ борави с данните, които предоставя парламентът, но ги представя по много по-разбираем начин. Според основателите “официалният сайта на парламента не ги предоставя по толкова добър начин“.

В страницата може да бъде разглеждана парламентарната история на всеки депутат назад във времето. Могат да бъдат разглеждани и поименни гласувания.

“Демокрацията е най-добрата форма на управление, измисляна някога! Но демокрацията понякога среща технически предизвикателства. Толкова много граждани невинаги имат времето или познанията да следят ефективно какво се случва в тяхното общество, други пък се объркват и загубват в огромното море от дезинформация.

Въпреки че в България на теория имаме прозрачност и изобилие от публична информация, на практика тя много често се предоставя във вид, който е трудно разбираем дори за хора с по-дълбоки институционално познания, камо ли за средностатистическия гражданин. Затова са необходими независими организации, които да обработват и предоставят тази информация така, че всеки гражданин да може да я разбере и да вземе отношение по нея.“ – пишат на страницата на платформата основателите на Фондация “Стража“.

Благослав Михайлов

Благослав Михайлов, основател на фондация „Стража”, която съхранява над половин милион изказвания на български политици.

“Това, което виждаме в България е, че хората като цяло губят вяра в политическите институции. Рекордно ниската избирателна активност на последните избори е доказателство.“

Важните послания

“В “Стража“ даваме възможност на хората да гледат политическите послания 20 г. назад. В момента имаме 500 000 изказвания.“

Гражданите имат много различни канали за осведомяване, медиите имат най-голяма роля. Ние искаме да фокусираме върху това, което се говори в пленарната зала. Истината е, че в пленарната зала се говорят страшно много неща, данните са огромно количество.

Медиите се фокусират само върху най-важните обсъждания или най-важните изказвания. На медиите се налага да селектират кое според тях е най-интересно. Докато ние с нашата платформа позволяваме всеки гражданин сам да гледа и да прецени какво му е интересно.

Хубавото е, че ако човек разглежда определена стенограма на нашата платформа, ако си хареса определено изказване, за което мисли, че е важно и е било незабелязано, може да го споделя с други хора, като извади линка към него. Надяваме се по този начин хората да имат много повече възможности да гледат какво се случва в НС.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: www.strazha.bg, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища започна в София и продължава и на 20 юли. След това, от 25 до 28 юли, ще се проведат встъпителни обучения в рамките на Академии за учители в български неделни училища в предучилищен и начален етап. Домакин на инициативата ще бъде Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на..

обновено на 26.07.24 в 12:13
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08

Израел, когато войната я нямаше

Антон Митов е директор на Архивния фонд на БНР и дългогодишен колега в програма "Христо Ботев". Автор и водещ на предаването "Антон Митов представя". Преди 23 години той за първи път излиза в западноевропейска страна. Поводът – да посети Израел, с цел обучение, с полет през Нидерландия. "Израел е първата "западна" страна, която посетих...

публикувано на 26.07.24 в 08:10

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14