Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма “Творческа Европа“ – към кого е насочена тя

Снимка: creativeeurope.bg

„Творческа Европа“ е програма на Европейския съюз, която подкрепя културния, творческия и аудиовизуалния сектор. От 2021 г. до 2027 г. програмата разполага с 2,44 милиарда евро за подкрепа на проекти, с цел достигане до нови публики, насърчаване на обмена на умения и знания и укрепването на капацитета на културните и творческите организации.

Със своите три подпрограми – „Култура“, „МЕДИА“ и междусекторното направление, „Творческа Европа“ има за цел да: засили артистичното и културното сътрудничество на европейско ниво;насърчи на конкурентоспособността, иновациите и устойчивостта на европейския аудиовизуален сектор;насърчи на междусекторни иновационни и съвместни действия, включително подкрепа за медийна грамотност, независима и плуралистична медийна среда за новини.

За новата  работна програма за 2022 г., трите подпрограми  Култура“, „МЕДИА“ и Междусекторното направление и финансовите инструменти, които предлага, разказва в “Нашият ден“ Васил Николов, координатор Офис МЕДИА на Бюро „Творческа Европа – България“:


“Новият програмен период на програмата от 2021 до 2027 г. е залегна на това, че поради сложната ситуация, в която се намираме в последните две години, покрай Covid, програма “Творческа Европа“ значително увеличи своя бюджет с 600 млн. повече от предходния програмен период. За 2022 г. бюджетът на подпрограма “Медия“ възлиза на  226 млн.

В сравнение с предишния програмен период, интересно е, че програма “Медия“, която е програмата, насочена към професионалисти от аудиовизуални сектор, най-вече продуценти ,разработчици на видеоигри, разпространители на кина, тренингови програми и аудиовизуални филмови фестивали, предлага широк спектър от възможности на различните професионалисти от аудиовизуалната сфера.“

“Културният сектор беше един от секторите, които бяха доста тежко ударени от пандемията. Едни от най-ударените звена от тази сфера бяха филмовите фестивали, както и киносалони. Като средство за справяне с пандемията, програмата удължи крайните срокове на различни сови конкурси. За кината, които бяха много тежко ударени, се даде по-голям ресурс.“

За това кой може да участва в програмата и какви са критериите за избор на участниците, чуйте от разговора в звуковия файл.

Снимки: creativeeurope.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Духовната храна и ние

В днешното евангелско четиво на пръв поглед основно място заема чудесното нахранване на няколко хиляди души с две риби и пет хляба. Нека се замислим кое е накарало хилядното множество да последва Спасителя в пустинята, изоставило ежедневните си тегоби. Силата на словото със своята истинност така захласва народа, че той забравя времето и телесните си..

публикувано на 18.08.24 в 09:10

45 години от откриването на Международната детска асамблея "Знаме на мира"

На 16 август 1979 г. в София е открита първата Международна детска асамблея "Знаме на мира" с  девиз "Единство, творчество, красота" и основен принцип: "Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира". Асамблеята продължава до 25 август 1979 г . Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин..

публикувано на 16.08.24 в 12:18

Срещу войната и за музиката: Историята на един украински музикант в България

Павло Христофоров е роден в Киев, Украйна, и е потомък на българи от Запорожката област.  Музикалният му път започва още на 10-годишна възраст, когато постъпва в музикално училище, а любовта му към музиката бързо се превръща в страст. Преди девет години Павло пристига и се установява в България. Въпреки че професионално работи в IT сектора, той не..

публикувано на 16.08.24 в 10:06

Допълнителното пенсионно осигуряване – какво постигнахме и какво предстои?

Неотдавна в страната ни бе завършен преглед на частното пенсионно осигуряване, извършен съвместно от няколко български институции и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По този повод в ефира на предаването "Нашият ден" бе поканена Диана Йорданова , заместник-председател на Комисията за финансов надзор, която сподели..

публикувано на 15.08.24 в 12:29
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Избрано: Философски размисли за войната и личната свобода

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. Такова е интервюто със Смилен Марков, преподавател по християнска философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", излъчено през януари. В рамките на рубриката "Разговорът" на предаването Марков предлага философски анализ..

публикувано на 15.08.24 в 11:30