Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв е у нас статутът на търсещите убежище от войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колко са хората, които бягат от войната в Украйна и търсят убежище в България? Какви ще бъдат техният статут и техните права в държавата? Какво предвижда Законът за убежищата и бежанците за украинските граждани, които бягат от войната и търсят убежище в България и други европейски страни?

Проф. Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото – БАН, член на Комисията срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа, направи коментар в предаването "Законът и Темида".

Употребата на термина "бежанец"

"Ще започна с масовата употреба на термина "бежанец" за хората, които търсят международна или хуманитарна закрила. Тя е неправилна, колкото и да е популярна, защото има точно определение за "бежанец" в Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г. – "Това са лица, които в следствие на основателни опасения от преследване – по причина на раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политически убеждения – са извън страната, на която са граждани и от страх не желаят да се завърнат там". Тези белези са изчерпателно изброени и "въоръжен конфликт, война, агресия" не са сред тях."

Хуманитарен статут

Всъщност тези хора попадат в един друг институт, уреден от нашия Закон за убежището и бежанците, и това е хуманитарната закрила или хуманитарния статут. Законът предвижда, че такъв статут се предоставя на чужденец, който може да бъде изложен на реална опасност от тежки посегателства – като смъртно наказание, екзекуция, изтезание или други тежки заплахи срещу живота и личността му, вкл. безогледно насилие в случай на въоръжен международен или вътрешен конфликт

Ние сме в един много тежък конфликт, който е позор за ХХI век в Украйна, и тези хора попадат в разпоредбите на този институт. В това отношение нашият закон е изключително прецизен. 

Временна закрила

Третата възможност, аз приветствам правителството за неговото решение, е да се предостави на тези хора временна закрила. Това е следващият статус, който също е много важен и също е уреден от закона. Става дума за масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешки права или насилие в големи размери.

Директивата за временна закрила отдавна е транспонирана в нашия закон. Пълното ѝ име е Директива 2004/83/ЕО на Съвета от 29 април 2004 година относно минималните стандарти за признаването и правното положение на гражданите на трети страни или лицата без гражданство като бежанци или като лица, които по други причини се нуждаят от международна закрила, както и относно съдържанието на предоставената закрила."

Какви възможности предлага Националното бюро за правна помощ? С какви правни казуси се сблъскват хората, бягащи от войната, и как юридическата гилдия в България може да помогне на търсещите убежище? Какви биха били дългосрочните последици от войната за ЕС и какви са вариантите за справянето с кризата?

Отговор на тези въпроси можете да чуете от проф. Ирена Илиева – в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17