Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Василева: Животът е възможност да оцениш и постигнеш свободата

Ирина Василева
Снимка: личен архив

Ирина Василева е една българка във Франция. За пътя от хор „Бодра смяна“ до френските научни институти и авторските произведения на френски с приказни истории и аржентинското танго, разказва пред БНР самата Василева:

Ирина Василева е главен герой в “Нашият ден“:

“До момента съм написала три книги на френски език. Първата е една монография, есе, свързана с пеенето и човешкия глас. От малка се занимавам с пеенето и човешкият глас – винаги ме интригува като медиум и връзка с околната среда. Книгата беше нещо като намиране на себе си чрез работата върху гласа.

След тази монография, която публикувах през 2018 г., получих една чувство, една нужда да изразя по-творческата част от себе си, свързана с работата с езика. Приказките за възрастни много ми допаднаха като жанр и започнах да пиша в него. Бях вдъхновена от различни теми и реални ситуации в живота.

Елементът, който е свързан с чудесата в приказките, с нещо, което ни пренася в един друг свят, е много важно. И този полет към други светове страшно много ми помага, като човешко същество понякога да се откъсвам от ежедневието и да попитам и мечтая.

Животът е една възможност да оцениш свободата и да я постигнеш. Стремяла съм се да се намирам в ситуации, в които да мога да избирам. Много е тежко и трудно, когато нямаш право на избор по различни причини.“

Между Париж и София

“Париж е любимо мое място, защото това е един невероятен град, изпълнен с много изненади, богатства и потайности.

Много обичам да вървя пеша из града. Сменяйки кварталите в Париж, сякаш се намираме в един нов свят. Много обичам променливостта и многото лица на града. Докато мога да виждам символа на Париж, Айфеловата кула, винаги се чувствам у дома.

Общото между Париж и София за мен е любовта, която нося в сърцето си към тези две места. Важна е връзката, която усещаме с местата.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимка: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20