Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рим започва семинар за изпирането на пари и финансирането на тероризма

Снимка: Pixabay

В  Рим започва семинар, свързан с юридическата компетентност за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Проектът е насочен най-вече към нотариуси и адвокати – обучението им – как да прилагат европейското законодателство, свързано с изпирането на пари.

Акцентите в проекта „Light” са юридическа компетентност за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, “осветяване на тъмните ъгли“. Проектът е съфинансиран по програмата за правосъдие на ЕС (2011-2012), а обединението на партньорите, участващи в проекта, проведе първата си среща в края на 2020 г.  Това е Първи национален семинар в Рим – 31 март-1 април 2022 г.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

Целта на семинара коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Ганчева от адвокатската колегия на Милано:

“Това е много важна тема, защото от практическа гледна точка виждаме колко много влияе върху работата не само на юристите, които участваме в обучението, което започва днес, но и пряко върху всички граждани, най-вече фирми и юридически лица, които търпят негативи във връзка с установяване на действителен собственик на произход на средства.

Имаме много конкретни случаи, в които сметки на фирми остават блокирани за месеци.“

Как се справя България?

“Надявам се България успешно да бори тези престъпления. Лошото е, че търпим негативни последици точно заради това, че априрори се възприема, че в България има проблеми с корупцията и изпиране на пари по този начин. В много от случаите трябва да доказваш, че си невинен.

В момента започва една работа по последните разпоредби на европейско ниво за създаване на орган, който да координира действието на централните органи, както и за новата регламентация на принципите на проверка на клиента – информацията за действителни собственици на произход на парите. Надявам се, че така би се синхронизирало и надолу по веригата.

адв. Мария Ганчева

Това е базата, на която сме стъпили като проучване, защото проектът започна с проучване на ситуацията в различните държави. В България все още има проблеми точно в координацията на това ниво – управителното ниво, държавното ниво, на комисията, която би трябвало да регулира това, на всички органи, които седят на върха и след това надолу по веригата.

Много обучения са проведени при нотариусите, при тях в чисто практически смисъл нещата сякаш са по-изчистени документално и като действия.

При нас, адвокатите, все още има много какво да се желае, като начин на управляване на един казус, за да можем, когато стигне при нас клиентът, да преценим доколко и как се касае за такъв случай.

Когато се създаде единна система с точни правила, при които да има най-вече прозрачност на движението на сметките и на движението на парите. Българските фирми и държава трябва да направят това. Можем да покажем, че и в България може да се работи коректно.

В Италия разследванията се водят изключително ефективно, много от разследванията на тези няколко личности се извършват бързо, конфискува се имущество при много прозрачни правила. Радвам се, че в обучението в Рим ще бъдат и нашите колеги от България.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55