Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Любомир Димитров:

Първичната белодробна хипертония е като айсберг

Д-р Любомир Димитров - началник на Отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница

На 5 май за 10-и път се отбелязва Световният ден на "болестта на сините устни". Сградата на Националния дворец на културата в София ще бъде осветена в синьо от 20 до 22 часа в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с тази рядка и коварна болест. 

Често наричат белодробната хипертония "другата хипертония". Приликата между двете заболявания е в самото наименование. Артериална хипертония означава повишено налягане в артериалната система – аортата  и артериалните съдове, а белодробна хипертония представлява повишено налягане в белодробната артерия и белодробните съдове.

Симптомите…

Диагнозата "белодробна хипертония" често се поставя твърде късно, поради това, че симптомите на заболяването са неспецифични. Много често причината за оплакванията на пациентите или не се разпознават, или се игнорират от лекарите.

"Това е необичайна умора при обикновени физически натоварвания. Ако вие живеете на третия етаж и всеки ден се качвате и слизате по стълбите и досега сте се качвали, без да спирате и да почивате, но неусетно започвате да спирате на втория етаж да си почивате, това е сигнал.

Попитайте алпинистите какво е усещането без кислород в „зоната на смъртта“ над 7500 м – ето така се чувстват пациентите с белодробна хипертония.

Всеки алпинист, който описва състоянието си на такава височина, казва, че всяка стъпка е огромна борба“, обяснява в "Нашият ден" д-р Любомир Димитров, началник на Отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Първичната белодробна хипертония е като айсберг

"Ако говорим за разпространението на заболяването, то прилича на айсберг. Ние виждаме частта, която е над водата, това е първичната белодробна хипертония. Другите видове на заболяването са скрити под водата.

Ако искаме да изучаваме това заболяване, първото нещо, което трябва да се направи, е регистър, за да се разбере колко е голяма подводната част на айсберга“, подчерта д-р Любомир Димитров.

Пациентите с първичната белодробна хипертония са хора в работоспособна възраст между 30- и 45-годишна възраст, в разцвета на силите си. За това тази болест, освен чисто медицинските си рискове, има и изключително голямо социално значение, защото се инвалидизират, и то в тежка степен, хора в работоспособна възраст.“

Посланието…

"Всички тези пациенти трябва да получават адекватна медицинска помощ. Ние, говоря за лекарите, обществото, държавата, трябва да им осигурим адекватно лечение“, посочи още д-р Любомир Димитров.

Пълното интервю с д-р Любомир Димитров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров , управител на остров Света Анастасия . Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на..

публикувано на 24.07.24 в 11:22