Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусионен клуб Terra Култура и Центърът за върхови постижения "Наследство" БГ представят:

Монетните съкровища на България проговарят

Проф. Диляна Ботева-Боянова

Снимка: Ани Петрова

Какви са предимствата и рисковете за България, обявена от европейската и световна научна общност за земята с най-голяма акумулация на златни и сребърни монетни съкровища?

Проф. Диляна Ботева-Боянова от СУ "Св. Климент Охридски" е сред удостоените през 2021 г. с престижната награда на Фондация "Александър фон Хумболт" Humboldt Alumni Award for Innovative Networking Initiatives. Иновативната мрежа на фондацията е фокусирана върху дигиталните средства за превенция на фалшификацията на културно наследство.

Само преди седмици, при удостояването му с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", проф. Франсоа дьо Калатай, директор на Кралската библиотека и нумизматичен кабинет в Брюксел, обяви България за най-богатата земя на златни и сребърни монетни съкровища в целия гръко-римски свят.

Проф. Диляна Ботева-Боянова

В тази връзка проф. Диляна Ботева от Историческия факултет на университета коментира, че българите не просто трябва да се радват и гордеят с този факт, но и да осъзнаят, че носят отговорност. И държавата, и учените трябва да се погрижат за това богатство. Става дума за тежък ангажимент, към който през последните 10 години българската държава има много въпросителни.

За рисковете от фалшификация на културно наследство и световната роля на България в културното наследство и опазването му – чуйте повече от звуковите файлове.


Снимки – Ани Петрова, БНР

Във ФБ страницата на програма "Христо Ботев" можете да видите цялата дискусия




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо автентичността в риск е риск за идентичността?

Опазването на културното и историческото наследство на България, като част от световното и европейско богатство, застава в центъра на дискусията за автентичността в риск. Доколко архитектите и инженерите имат правото и професионалната възможност да оставят на поколенията наследство, а не бутафория? Какви са подходите, критериите и..

обновено на 30.05.22 в 12:31

Автентичност в риск – бутафория или наследство?

Опазването на културното и историческото наследство на България като част от световното и европейско богатство застава в центъра на дискусията за автентичността в риск. Доколко архитектите и инженерите имат правото и професионалната възможност да оставят на поколенията наследство, а не бутафория? Какви са подходите, критериите и иновациите за..

публикувано на 26.05.22 в 15:42

Светите братя Кирил и Методий или митовете и истината за буквите

В навечерието на 24 май сме на граничната бразда между наука и политика. Успяват ли учените да ни преведат през митовете и истината за буквите и светите братя Кирил и Методий? Къде и как се почита делото им и губи ли България в превода на историята? Ще проговорят ли архивите и какво искат или не искат да знаят младите? Мощи на Светите..

публикувано на 23.05.22 в 11:39

Истината за буквите

В навечерието на 24 май сме на граничната бразда между наука и политика. Успяват ли учените да ни преведат през митовете и истината за буквите и светите братя Кирил и Методий? Къде и как се почита делото им и губи ли България в превода на история? Ще проговорят ли архивите и какво искат или не искат да знаят младите? Това са само част от..

публикувано на 19.05.22 в 10:35

Българските музеи се спасяват сами – защо и как?

Българските музеи се спасяват сами? Какви са необходимите законодателни промени във връзка с дигитализацията на културно наследство? Кой се страхува от виртуален музей и доколко той е в конфликт с реалния? Това са част от темите във втората от поредицата майски дискусии в ефира на програма "Христо Ботев". Музеите се спасяват сами –..

обновено на 16.05.22 в 12:49