Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петър Славов-син разказва тази вечер своите "Малки истории"

Снимка: личен архив

Концертът „Малки истории“ е изключителна възможност за ценителите на джаза да се докоснат до творчеството на виртуозния контрабасист Петър Славов-син

На 13 май от 19.00 часа в Първо студио на БНР заедно с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев той ще представи пиесите от дебютния си албум "Little Stories" в нови версии, специално аранжирани за концерта.

Той е един от най-успешните български джаз музиканти, свирил на редица престижни сцени и фестивали в над 30 държави на 5 континента. Син е легендарния барабанист на ФСБ Петър Славов. От 2006 г. джаз музикантът, композитор и преподавател живее в Ню Йорк. Участва в проекти, номинирани и носители на "Грами“, с легендарни джаз музиканти като Куинси Джоунс, Джо Ловано, Джордж Гарзоун, Кевин Махогани, Симон Шахийн, Алфредо Родригез и др. 

Трудно ли е да не станеш музикант в семейството на музикант?

"Когато бях малък, по-лесно беше да се направи този избор, човек да стане музикант. Може би ако сега бях на тези години и трябваше да решавам дали да стана професионален музикант, може би нямаше да взема това решение, защото нашата професия беше доста окрадена от новите технологии. Все пак животът има и практическа страна“, споделя Петър Славов-син в "Артефир".

Контрабасът  

Под влияние на баща си започва да свири на класически контрабас, с който е приет в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Още като ученик в музикалното училище Славов започва да опитва силите си в областта на джаза.

Американската музикална школа

"Човек се учи във всяко едно отношение. Първо като инструментализъм, после като музициране, като философия на представлението, философия на това да си свободен“, продължава джаз музикантът.

Целият разговор с Петър Славов-син можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър на сетивата с нови предизвикателства

Театър на сетивата представя отново своите градски утопии в най-новия им вариант – сетивна разходка из целия град. Става дума за серия от необикновени, поетични, сюрреалистични, интерактивни преживявания, вдъхновени от методите на сетивния театър-лабиринт и практиката "сетивните градски пътувания". Тук се работи с понятието за паралелна реалност и..

публикувано на 21.05.22 в 08:10

Първият български финансов трилър тръгва по кината

Днес в над 60 киносалона в цялата страна, тръгва официално първият български финансов трилър "Борсови играчи ". Лентата събира звездни имена като актьорите Александър Алексиев, Мариан Вълев - Куката, Радина Кърджилова, Димитър Баненкин, Дарин Ангелов, Стоян Дойчев и Стоян Радев, които въвличат зрителите в света на  финансите и капиталовите пазари...

публикувано на 20.05.22 в 16:30

Премиерен спектакъл на Марион Дърова

"Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва към падане или към полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Не, това не е перверзен фантазъм, а реалността на всяка следващата крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?" Това пише за..

публикувано на 20.05.22 в 15:11

Новият роман на Иван Станков – разказ за линията на самотата

Главните герои в тази книга са двама мъже и една жена. Те са несъединени самотни върхове на любовен триъгълник. Живеят непоносимо дълго, до наши дни. Иначе са връстници на новата българска държава. Провират се през войни, бунтове, преврати. Но Историята е само декорация. Както повечето книги на света, и тази разказва за любов и за смърт. Героите трябва..

публикувано на 20.05.22 в 14:05
Кубрат – откриване на тържествата пред читалището

Хуморът не е шега работа!

За 15 пореден път карикатуристи, сатирици и хумористи се събраха в град Кубрат на Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от клуб на хумористите "Жарава" и Община Кубрат със съдействието на екип "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев", за да покажат накъде върви българският хумор.  Разбира се, това не е пълна картина, в наши дни..

публикувано на 20.05.22 в 10:15