Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мирела Иванова: Българският език е всеобемащата ни памет, далечният хоризонт на бъднините ни

Снимка: nationaltheatre.bg

Запознаване
Родена през май. На единайсти. В София.
Веднъж на трамвайната спирка я срещна Дон Кихот.
Към обществото няма заслуги,
освен една – обича другите,
обича ги всеотдайно и без причина.
Среща се с много хора –
с още повече се е разминала.
Решава най-безнадеждния ребус -
как завинаги да остане на себе си.
Не излизат понякога буквите, водоравно или отвесно.
Пътува сама, навсякъде, често.
Работи в Комитет по изстрадване на нещата,
вярва в думите и в един тържествен любовен инфаркт.
Затворена в стаята си, слуша с дни Окуджава.
Самотна е и ще умре такава.
Словесната мелница някой ден ще я смели –
тая еднопосочна Мирела, тая разпътна Мирела.

Така, с реверанс към едно от най-ранните ѝ стихотворения от стихосбирката "Каменни криле", започна срещата в "Артефир" с Мирела Иванова – обичана българска поетеса, преводач и драматург в Народния театър "Иван Вазов". Респектиращата ѝ творческа биография включва завиден брой литературни награди и книгите: "Каменни криле","Шепоти","Самотна игра","Памет за подробности","Разглобяване на играчките","Еклектики","Бавно" (11 разказа и 11 стихотворения с илюстрации на Греди Асса), "Всички разкази са за теб", "Любовите ни" (поетична антология), "Площад България", "Високи патоси и всекидневни притчи", "Седем", "Стихотворения(с)биографии" и др.

Мирела Иванова е и сценарист на два документални филма за патриарха на българската национална литература Иван Вазов: "И мойте песни все ще се четат" (реж. Андрей Алтъпармаков) и "Великите българи: Вазов" (реж. Лъчезар Аврамов). Тя е автор и на документалния филм "Град от думи"– разказ за уникалния литературен проект "Едно немско пътуване към Пловдив". Съсценарист е на игралния филм "Аз съм ти", (реж. Петър Попзлатев, с номинация за най-добър сценарий на СБФД за 2013 г.)

Нейни стихотворения, разкази и есета са печатани на страниците на някои от най-големите европейски вестници и литературни списания и са превеждани на всички големи европейски езици.

Мирела Иванова, драматург на Народния театър "Иван Вазов" от 2016 година насам, остава вярна на поезията, макар, че пише и пиеси. Много успешна се оказа нейната "Бележките под линия", постановка на  Катя Петрова. Спектакълът ще се играе на сцена "Методи Андонов" в Народния театър на 29 май т.г. за 20ти път.

Между житейския и творческия си юбилей, Мирела Иванова сподели в студиото на "Артефир" размисли за тържеството на духа и буквите, и за българския език, който навсякъде би могъл да ни бъде родина.

Димитрина Кюркчиева разговаря с нея в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерина Боянова

Допирните точки между дизайн, семиотика и дипломация в изложбата "Визия за дипломация"

"Визия за дипломация" е най-новата самостоятелна авторска изложба на графичния дизайнер и семиотик Ерина Боянова, която е открита в столичната галерия "Мисията". Изложбата включва 20 пана от сферата на приложната графика, представящи система за визуална комуникация. Открояват се графични компоненти, логотипи, иконични и шрифтови..

публикувано на 07.07.22 в 11:55
Максима Боева

Защо в България няма регистър на независимите артисти?

Първият онлайн портал за независимо изкуство Nexus Cultura  вече е факт.  Това е дигитална платформа, която свързва творци на свободна практика с техните публики. Уебсайтът предоставя ежемесечно бърз и лесен достъп до актуалния културен афиш със събития от независимия сектор. Артистите имат възможност да се свързват помежду си, за да..

публикувано на 07.07.22 в 09:50

Спомен на Мирослав Миндов – ямболският Бойчо Огнянов

На днешния 7 юли през 1924 г. в  Ямбол е роден Мирослав Миндов.  Той е първата звезда в българското кино. В края на 1952 г. на екран излиза "Под игото”, който е едва петият филм в одържавената през 1948 г. кинематография.  В него 27-годишният Мирослав Миндов има шанса да изиграе Бойчо Огнянов. Завършва Държавната театрална школа в класа на..

публикувано на 07.07.22 в 08:36
Очарованието на залива Болата, част от резерват Калиакра

"Най-красивите кътчета по Черноморието" в книга

Природни феномени, мистериозни паметници от древността, исторически забележителности и свещени места, скрити плажове, където човекът все още не е успял да остави своята следа, познати и любими кътчета от друг ъгъл, 150 фотографии, които показват всичко това, и много подробна и полезна информация откриваме на страниците на "Най-красивите кътчета по..

публикувано на 07.07.22 в 08:15

"Времеви перспективи" – трайни ползи от връзката култура – публики

Интеркултура консулт е една от 35 организации – участници в структурирания диалог между културните сектори и Европейската комисия - Voices of Culture за 2021 - 2022.  Тази година на фокус бяха дигиталните аудитории и как културните организации могат да имат по-пълноценна връзка с тях. В резултат от диалога се родиха и насоки за работа с..

публикувано на 06.07.22 в 11:15