Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Глас, флейта, пиано с една очаквано добра комбинация

Десислава Петева, Надежда Цанова и Мария Радоева
Снимка: личен архив

На 10 юни (петък) от 19 часа в Камерна зала "България" публиката ще има възможност да посети един много интересен концерт, част от програмата на 53-тото издание на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици". На сцената заедно ще музицират три дами, които са добре познати и развиват успешно своята кариера както в България, така и на международната сцена. Мария Радоева (мецосопран), Десислава Петева (флейта) и Надежда Цанова (пиано), обединяват своя талант в един съвместен концерт.

"Подбрахме една програма, която може почти да се нарече френска, въпреки че не изцяло. Наистина много красиви композиции от Жул Масне, Клод Дебюси, Камий Сенс Санс, Пиер Санкан, Филип Гобер. Ще направим и една българска премиера от Димитър Нинов" – сподели Надежда Цанова. Какво още са включили като творби в своя репертоар за 10 юни, както и други подробности, може да чуете в разговора с Надежда Цанова, Десислава Петева и Мария Радоева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Кадин и Аделина Александрова

Диригентът Марк Кадин: Всеки един от нашите сезони е дългоочакван

На 30 септември, петък, Симфоничният оркестър на БНР открива своя нов концертен сезон. Водени от своя главен диригент Марк Кадин, радиосимфониците ще изпълнят творби от Лазар Николов, Сергей Прокофиев и Дмитрий Шостакович, а солист в Третия клавирен концерт на Прокофиев ще бъде Гиорги Гигашвили – феноменалният грузински пианист, който вече за втори..

публикувано на 26.09.22 в 09:48

Eторе Бастианини в Трубадур на Верди

На днешния ден, 24 септември преди 100 години е роден   един от великите оперни артисти на ХХ век. Специалисти твърдят, че в средата на миналото столетие сред баритоните Бастианини се извисява над всички. С изумително красив глас, тембрист, звънлив във височините и с кадифен оттенък в низините. Глас-чудо! Звездната му кариера продължава за жалост..

публикувано на 24.09.22 в 12:05

Мартина Митева и светът на перкусиите

Младост и енергия в съчетание с много вдъхновение и талант – това усещане изпитва човек при срещата си с перкусионистката Мартина Митева, водач на групата на ударните инструменти в Софийската филхармония. Родена през 1991 г. в Пловдив, в началото на своето обучение тя започва да свири на пиано, след което завършва музикалното училище в родния си..

публикувано на 23.09.22 в 08:02

Нова музика от Фестивала в Люцерн, 2022 – I част

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме компилация от фестивалните дни в Люцерн, състояли се от 8 август до 11 септември тази година. Щастливата възможност да предложим тези произведения на слушателите се дължи на любезното съдействие на Европейския съюз за радио и телевизия. За вечерта на 21 септември предлагаме специална селекция от..

публикувано на 21.09.22 в 09:11

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване" (видео)

На 2 юни в Първо студио на БНР тази година се проведе Галаконцерт и награждаване на фолклорната класация "Надпяване". Специални гости на 11-ото издание на фолклорната класация "Надпяване" бяха певицата Цветина Маринова, кавалджията Георги Добрев, оркестър "Шопчета – бобчета" и вокална формация "Гласове на традицията". На сцената заедно с..

публикувано на 20.09.22 в 16:20