Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Олег Чолаков

Хирургът, влюбен в планината

Снимка: БНР

Спасяването на човешки живот е най-трудното, но лекарите го правят всеки ден, без да говорят за това. Правят го просто така, защото това е работата им, все едно не е нищо особено, въпреки че даряват най-ценното.

В ролята на Главен герой в “Нашият ден“ влиза доц. д-р Олег Чолаков, един от тези вълшебници, които даряват живот.

Той е доказан авторитет в областта на хирургията на панкреаса, планински спасител, един от основателите и понастоящем президент на Българското дружество по планинска медицина и организационен секретар на Българското дружество по спешна медицина. От април е началник на Отделение по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия в Университетска болница “Лозенец“. 

Лекарят в България и Европа

Ето какво коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Олег Чолаков:

"Има много разлики, но и много прилики. Разликите се определят не само от различната медицина, но се определят от националните манталитети, националните особености, отношенията между лекар и пациент имат значение.

В западния свят пациентът трябва да знае всичко за своето състояние, в частност при онкологични заболявания, и активно участват в процеса на лечение. Доближаваме се до западната медицина, ние я следваме. Достигаме  и техни постижения, макар и по-късно.“

И допълва: "Най-трудно е, когато говориш с близките и ги информираш за някакво неблагополучие, за някакъв проблем или недобра перспектива. Много е трудно при ситуации, в които не можеш да направиш нищо“. 

Въздушните линейки и хеликоптерите 

Една от каузите на хирурга, влюбен в планината, е страната ни да има въздушна медицинска помощ, въздушни линейки.

Съгласно европейските стандарти, са необходими 5 минути за излитане и до 20 минути за достигане на мястото на инцидента. При въздушните линейки важи правилото колкото по-бързо се стигне до пострадалия, толкова по-голям е шансът да му се помогне адекватно. Системата на здравеопазване в България повече пречи, отколкото помага, твърди още доц. д-р Чолаков.

"Не се закачай с панкреаса“ 

Научните интереси на доц. д-р Чолаков го отвеждат в един от големите центрове за панкреатична хирургия в Берн, а по-късно и в Хайделберг. В момента се обучава във втория по големина център в Германия, този в Бохум.

Панкреатологията е най-късно развилата се част от гастроентерологията. Това има своите логически обяснения, като се върнем назад в историята на медицината. Панкреасът е доста деликатен орган, но развитието на съвременната медицина, и в частност на хирургията, ни позволи да го опознаем и да престане да ни е страх от него“, посочва доц. д-р Чолаков. 

В момента МБАЛ "Лозенец" предлага доста добри възможности за пациенти със специфични заболявания на панкреаса. В близките месеци се очаква създаването на Специализиран център по панкреатична хирургия.

"В западния свят е строго регламентирано кой може да върши нещо определено, а в България всеки си позволява всичко. Това ще стане възможно, когато в медицината бъдат създадени критерии за качество, когато е ясно, кой какво работи и какви резултати има", казва хирургът.


Детството

Една  детска снимка случайно е предопределила професията, която ще избере бъдещият виртуозен хирург. Някак необяснимо е, че и двете деца, запечатани на лента преди много години, избират медицината. Нашият герой става хирург, а малкото момиченце от снимката избира акушерството.

"Ако мога да се върна към онова време, бих казал на тогавашния Олег да продължава по същия начин", твърди д-р Чолаков.

Пълния разговор с доц. д-р Олег Чолаков можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - БНР и личен архив на доц. д-р Олег Чолаков
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13