Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира

Нинко Кирилов: Актуалният въпрос на днешния ден е кои сме ние

Провокации и сексуални алюзии

Нинко Кирилов
Снимка: Ваня Минева

В поредното издание на рубриката "Истории в ефира“ гостува поетът, писателят и музикантът Нинко Кирилов. 

Той е идеолог и създател на платформата за неиздавани автори "Писатели без книги“, която съществува от 2012 г. и в която често се организират четения на познати и непознати автори, непубликували още свои книги. Носител е на няколко престижни награди като есеист и писател – на негово име е първата награда със студентска стипендия за есе на името на Стефан Продев (2005), печели наградата на читателите в конкурса за кратък разказ на Богдан Русев и Радослав Парушев (2012) и конкурса на сп. „Ко-миксер“ за сценарий за комикс (2015). През 2019 г. печели конкурса за дебютна жанрова литература на издателствата АРС и Scribens, резултат от който е първата му стихосбирка "По-сурово“. 

Литературната критика го определя като писател със собствен и новаторски стил. Издал е два сборника с кратки разкази "Двойници на животни“ (2013) и "Човек сред хората“ (2017/, книгата "Три пиеси“ (2019), представена за първи път във Видин и стихосбирките "По-сурово“ (2019) и "Падане завинаги“ (2021).

Ето какво споделя в "Нашият ден" поетът: "Не мисля, че всеки от нас се чувства комфортно заради политическата и социалната ситуация, в която сме. Нетипично за мен – подхождам оптимистично, не ние трябва да се предадем.

Актуалният въпрос на днешния ден е кои сме ние? Ние сме маргиналните, за жалост или не. Дори в "Под игото“ те са тези, които задвижват процеса  на промяна. Разбира се, става дума за различен процес на промяна", допълва той.

Войната и поезията

"Един страхотен проект на Георги Гаврилов, който успя да събере творби на 101 автори, от които почти 80 са български поети в книгата "Поезия срещу войната“. Някои от стихотворенията са писани специално за книгата, някои – преди това. Имам едно мое стихотворение и го писах специално“, споделя Нинко Кирилов. С участието си в "Поезия срещу войната" авторите искат ясно да изразят своето желание за помощ и съпричастност, да покажат ужаса на войната", казват издателите. Книгата съдържа и произведения на класически и на съвременни украински писатели като Тарас Шевченко, Юрий Андрухович, Сергий Жадан, Любов Якимчук и др. 

Новите дупки, в които неизбежно ще пропаднем

"И други дупки" е стихосбирка, която дава пълна свобода на думите. Това е искрена провокация. Заглавието на книгата е подарък от Антония Апостолова, писател и литературен критик. Решихме да съберем една малка колекция и идеята бе да бъде бутикова книга. Така беше замислена и от издателя ми Георги Георгиев", споделя поетът.  

Добрият поет 

"Истински добрият поет може да пише без болка. Не е задължително да провокираме болка. Бих се радвал да има повече четящи хора, сред чиито редици съм аз. Но това е по-скоро важното. Да четем, ще се намерят хора, които да пишат", твърди Нинко Кирилов. 

Целия разговор с Нинко Кирилов можете да чуете в звукови файл.

Снимки – Ваня Минева и личен архив

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10