Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато съвременната поезия спира да е аксесоар

Радиопредставяне на антологията "Поезия срещу войната"

В радиопредставянето на антологията "Поезия срещу войната" ще чуете разговор с Преслава Виденова, Наталия Иванова и Георги Гаврилов. То включва и стихове от тримата събеседници, както и такива от Нинко Кирилов, Антонина Георгиева, Иван С. Вълев, Робърт Леви, Светлин Иванов и Стефан Иванов. Това са много малка част от авторите в антологията.

От началото на войната в Украйна наблюдаваме различни емоционални реакции за случващото се, задаваме си и въпроси. Например - как въздействат на представите ни конфликта и насилието в такъв мащаб? Ще предизвикат ли така нужния хуманистичен отговор, антивоенни движения, промяна в мисленето? Или войната е само доказателство, че сме обречени да повтаряме грешки и да не се променяме? 

Тези въпроси стоят и пред съвременните български поети, чийто антивоенни стихове са събрани в излизащата антология "Поезия срещу войната" на изд. Scribens. В книгата ще намерят място добре познати български творци, като Георги Господинов, легендарният Борис Христов, вече покойният Марин Бодаков, като проф. Цочо Бояджиев, наред с десетки други поети от България и Украйна. Приходите от книгата ще бъдат предоставени на благотворителни и доброволчески организации, работещи пряко с бежанците от Украйна в България. 

Трима от авторите в "Поезия срещу войната" са Преслава Виденова, Наталия Иванова и съставителят Георги Гаврилов. С тях имахме възможност да представим книгата в "Изотопия".


Наталия Иванова

"Колективна реакция срещу нещо толкова ужасяващо, каквото е войната. Точно заради това чувство, което човек може да изпита, докато я чете, ми се струва, че трябва да я има."

Така описва смисъла на антологията Наталия Иванова, която преди две години публикува дебютната си стихосбирка "Човек с бинокъл". Георги Гаврилов, автор на три поетични книги и една от движещите сили на издателство "Scribens", описва генезиса така: 

"Идеята за книгата се роди от безсилието, което изпитвах, особено в първите дни на войната - не знаеш какво да правиш с ежедневието си, какво да мислиш, как да продължиш. Втората причина беше едно четене, организирано от Министерството на културата на 21 март - Деня на поезията. Нямаше тема на това четене, но без предварителна уговорка всички стихотворения бяха свързани с войната."


Георги Гаврилов

Преслава Виденова, чиято дебютна книга "Постоянна експозиция" излезе през 2021 г., също е сред четящите на 21 март, които впоследствие предоставят свои стихове за "Поезия срещу войната".

"Моето стихотворение в антологията се появи като непосредствена реакция на първите новини за руската окупация на 24 февруари. Това беше непосредственият ми отговор. Смятам, че поезията може да има приобщаваща и морална функция, това беше човешката ми реакция.

Стихотворението се казва "Човеколюбие".


Преслава Виденова

Поезията, която спира да е аксесоар

"Най-непосредствената реакция, която си спомям беше шок. Дори и събитията да са довели до този конфликт като някакво логично развитие, човек не може съвсем да го проумее в настоящето, особено ние като несвидетели на война. Замислих се какъв е образът на войната в моята глава. Дадох си сметка, че това, което ми е дало някаква чувствителност за войната, е била литературата - антивоенни романи и ужасите, които езикът създава, за да реагираш на случващото се", споделя Наталия Иванова.

"Поезията винаги върви с пробуждане на социална ангажираност или е проява на будна такава. Определени ужаси, които ни съпътстват постоянно като социални контрасти или институционални разочарования, водещи до изпадане в неизгодна позиция на близки хора или случайни минувачи - от такива битови наблюдения би трябвало да тръгва тази сетивност", допълва Преслава Виденова. Заключението - когато подобен конфликт заплашва цял един народ, отговорът е неизбежен.

А посредством такива отговори поезията "спира да бъде аксесоар и придобива функция, което преди е имала в по-голям мащаб", смята Георги Гаврилов.

"Времето и мира (превърнаха поезията в аксесоар). Ние (поетите) се занимаваме повече със себе си. Повечето неща, които някога са имали гласност, значение, които са били опасни за хората, вземащи решения, са превърнати в аксесоари. Факт е, че каквото и да прочетеш сега, то ти остава по-скоро като аксесоар, брошка, шалче. Самата литература е попсцена - събираш хора, но не ги променяш. А смисъла на литературата е да спасява и променя, което сме наблюдавали многократно в историята. Тя е предвестник и катализатор на събития, но в момента е изтикана в ъгъла."

Радиопредставянето на "Поезия срещу войната", както и други епизоди на предаването, можете да слушате и в подкаст формат чрез профилите на "Изотопия" в Spotify и Бинар. Там то е допълнено и от историята на Фьодор Шандир - украински професор, който преподава динстанционно от фронта. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46