Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да се докосваш до кътчетата на България

Мартин Пейков и Валентина Големинова са пътешественици, движени от любопитството да опознаят българската природа. Мартин е фотограф и IT специалист, а Валентина – собственик на фирма за преводи и легализация на документи. Двамата успешно съчетават работата и любимото си хоби – да пътуват. 

Боснек, Карлуково, Червената църква край Перущица. Това е само малка част от местата, до които те са се докоснали и почерпили енергия. Към днешна дата публикуват преживяванията си в своя канал в социалните мрежи, с цел да събудят любопитството у своята аудитория, да ги подтикнат да тръгнат по техните стъпки, да им предложат още един ползотворен начин да прекарат свободното си време… И най-вече, да напомнят, че ние сме били велик народ, за чието съществуване разказват останките от редица светилища.

"Много харесваме българската природа, история и култура. Решихме да споделим нашите пътувания с хората и да им дадем пример. Целта на нашия приключенски канал е всеки да си спомни или да види колко красива е страната ни“.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков за психиатричната стигма и реакцията на обществото

Какви демони измъчват съвременния човек и "отключват" страхове, неврози, отчаяние? Психоанализа на хората от вчера и от днес, защо станахме агресивни, яростни, гневни? Има ли терапия за промяната в мисленето и в ценностната ни система? Психичното здраве на българина се влошава и реакцията от страна на държавата, на обществото, на институциите..

публикувано на 09.08.22 в 08:25

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05