Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Иванов: Френското предложение е най-доброто решение за България

Снимка: БГНЕС

На срещата в Брюксел вчера премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски отхвърли предложението на френското председателство за начало на преговорите на Скопие с Европейския съюз и постави на Европейския съюз 5 условия това да се промени.

Премиерът Петков изрази днес в Брюксел надежда Народното събрание да гласува възможно най-бързо приетото от Комисията по външна политика:

"Надявам се, че парламентът ще направи широко обсъждане максимално бързо, но това зависи от тях! Когато човек отстоява българската позиция, се вижда, че има и респект от европейските партньори", заяви Петков, който участва в срещата на върха на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани.

“Няма перспективи тази безрезултатност скоро да се разреши, освен ако натискът върху България не се засили. Аз поне съм песимист. За мен т.нар. "френско предложение" е най-добрата опция за нас, защото то силно облагодетелства България и нашите интереси“, казва в “Нашият ден“ политологът д-р Искрен Иванов.

“Предложението има само един пункт, който ощетява България, това е въпросът за македонския език, който Европа няма как да не зачеркне, защото знаете, че всички официални езици на ЕС се нареждат и по сайтовете на Съюза, и във виртуалното пространство.“

Рама (вляво), Ковачевски (в центъра) и Вучич на пресконференцията в Брюксел - 23 юни 2022 г.

Топката е в полето на РСМ

“Не мисля, че разрешаването на спора минава през София. Виждаме, че в България започва да се формира вътрешно-политически консенсус, включително между партии, които имат коренно различни гледни точки за това как трябва да поеме от тук нататък страната. В момента те са на едно мнение, че Френското предложение е възможно най-добрият вариант за България.

Проблемът е в Република Северна Македония, която отказва да диалогизира и систематично насърчава едни практики – поругаване на културни ценности, палежите на българския културен институт и други“, посочва още Иванов.

Албания

“Еди Рама трябва да си спомни, че когато Албания и РСМ кандидатстваха за членство в НАТО, всички страни-членки на НАТО ги подкрепиха.

Това, че много държави от ЕС подкрепят Северна Македония, не означава, че ние не можем да си защитим интереса. Топката е в полето на РСМ“, посочва още Искрен Иванов.

Съветът на ЕС одобри Украйна и Молдова да получат членство в ЕС

“Това е една крачка напред в интегрирането на двете страни. Нещо, което отдавна трябваше да се случи, защото винаги съм казвал, че съм оптимист за членството на Украйна и на Молдова в ЕС, но съм песимист по отношение на тяхното членство в НАТО.

Политиката за разширяване на ЕС се движи в рационални граници. Нещата могат да станат различни, когато дойде време да се преговаря за Грузия. Тъй като тя е важна стратегическа точка за Русия, почти колкото Украйна“, заяви Иванов.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00