Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дигиталната платформа представя независимия културен сектор

Защо в България няма регистър на независимите артисти?

Максима Боева
Снимка: Мартина Кръстева

Първият онлайн портал за независимо изкуство Nexus Cultura вече е факт. Това е дигитална платформа, която свързва творци на свободна практика с техните публики. Уебсайтът предоставя ежемесечно бърз и лесен достъп до актуалния културен афиш със събития от независимия сектор. Артистите имат възможност да се свързват помежду си, за да обсъждат свои съвместни творчески инициативи. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

"Направихме едно дигитално пространство, където независимите проекти да могат да бъдат видими за публиката“, казва в "Нашият ден“ Максима Боева, режисьор и мениджър на проекта.

По време на пандемията осезателно се усети, че този сектор е най-уязвим и че в България няма регистър на независимите артисти. Една от целите на дигиталната платформа е  установяване на независимия културен сектор като разпознаваем в обществения контекст. 

Зад създаването на виртуално пространство Nexus Cultura стои екип от млади творци, които се обединяват от идеята за създаването на платформа, която свързва артисти на свободна практика с техните публики. В него влизат Сияна Недялкова, културен мениджър, Максима Боева, режисьор и мениджър на проекти, Теодора Симова, графичен и уеб дизайнер, Елеонора Христова, писател и журналист на свободна практика, Марияна Петрова и Катерина Стоянова.

Според Максима Боева независимият сектор се разраства смислено, което не значи, че ще отпадне щатната система. Смятам, че и двете системи трябва да работят и  да се развиват паралелно.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Максима Боева завършва специалност „Режисура за драматичен театър“ при проф. Пламен Марков в НАФИЗ през 2017 година, а след това и „Мениджмънт в сценичните изкуства“ при проф. Лидия Върбанова. Занимава се със създаване на театрални постановки в структурата на държавните театри, но експериментира свободно и на независимата сцена.По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков. Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура. В..

публикувано на 12.08.22 в 11:45

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10