Училище без стени, чинове и домашни

15 август е идеална дата за започване на училище, не мислите ли? Въпросът е подвеждащ по две причини – няма неподходяща за учене дата, особено пък когато е сред природата, понеже не говорим за връщане в класна стая и учене на чин, а за лятната школа "Учим за природата сред природата", организирана от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националния природонаучен музей при БАН и Сдружението за споделено учене ЕЛА. Сред партньорите са Дружеството на анималистите, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ, Българско дружество за защита на птиците, Опръстенителния орнитологичен лагер Дуранкулак.

Подобни начинания, които обединяват усилията на различни организации, дават ценна възможност децата да бъдат отлепени от екраните и устройствата, да се озоват сред природата, където да участват в изследователска програма, в пленер по научна илюстрация, посещение на дендрариума, на Музея на мечката и Музея на совата, изобщо неща, за които сме чували, че се правят в Западна Европа и Скандинавските страни.

Напоследък се набляга на обучението по програмиране и компютърно моделиране и на СТЕМ дисциплините, в което, разбира се, няма нищо лошо. Но връзката с природата е животворна и не по-малко важна за личностното развитие. Пък и е важно днешните деца да я опознават, защото утре ще очакваме решения за опазване й тъкмо от тях.

Чуйте повече за летния лагер "Учим за природата сред природата" от орнитолога Асен Игнатов от Националния природонаучен музей.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Професионална техническа гимназия

Д-р Никола Василиади и техническото образование в България

Д-р Никола Василиади и техническото образование в България в изложба на Националния музей на образованието в Габрово Името на големия родолюбец и благодетел заслужава да бъде познато и тачено наред с имената на такива възрожденци и строители на нова България като Васил Априлов, Евлоги и Христо Георгиеви, Иван Денкоглу, Димитър Ценов, Христо Тъпчилещов..

публикувано на 29.09.22 в 17:25
Демонстрация на болида, направен от студенти, по време на откриването на новата учебна година на 26 септември.

Техническият университет в Нощта на учените, а и след това

На 30 септември, петък, Техническият университет се включва в Европейска нощ на учените – SEARCH 2022 от 15.00 до 21.00 часа. В зала "Проф. Цветан Лазаров" ще бъде изградено специално студио, което на живо и онлайн ще представи най-интересните проекти на университета, специално подготвени за Нощта. На място посетителите ще могат да..

публикувано на 29.09.22 в 08:35

Еврейските строители на съвременна България

България е млада държава, въпреки 1300-годишната си история. И тази млада държава е трябвало да бъде издигната, както се казва, на голо поле. В процеса на това издигане вземат активно участие и нашите еврейски сънародници, особено в областта на промишлеността, правото, леката индустрия… 16-ят брой на списанието за еврейска история, изкуство..

публикувано на 29.09.22 в 08:15

Shana Tova!

Един от най-древните народи на света – еврейският, тази нощ (25 срещу 26 септември) посрещна своята 5783 год. Наричат този ден Роша Шана (Глава на годината) и се поздравяват с Шана Това! Шана Това У’метука! Шана Това Тикатеву В’таихатем – Добра година! Добра и сладка година! Да бъдете записани в книгата на живота! – това са поздравите, които..

публикувано на 26.09.22 в 17:45
Владислава Клечкова

Еврика! Успешни българи: Владислава Клечкова

"Най-важното един млад човек да успява е да не спира да се бори, да се учи, да намери своето вдъхновение, да се развива! Когато човек не спира да се бори, много врати се отварят пред него!“ Като че ли в тези две изречения току-що дипломиралата се доскорошна студентка в УАСГ Владислава Клечкова – вече инженер, изразява цялата себе си.  Със своята..

публикувано на 26.09.22 в 17:05