Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка, отрасла в Германия, идва всяка година за Фестивала на фолклорната носия в Жеравна

Снимка: facebook/festival.jeravna

Завръщат ли се младите българи към корените и традициите си? В навечерието на Съединението търсим отговор на въпроса – какво подбужда все повече млади хора да се обединяват около българските обичаи?

Всяка година през месец август се провежда Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна, чрез който има възможност младите да се пренесат столетия назад, да се докоснат до българските народни традиции, танци, бит и обичаи, лишавайки се от съвременните удобства и мобилни устройства.

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на НФА „Българе”.


Ивайла Морарцалиева е българка, отрасла в Германия. Работи в най-голямата авиокомпания там, пътува по целия свят, но всяка година, заедно със семейството и приятелите си, посещава Фестивала на фолклорната носия.

“Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна за мен е едно традиционно и много празнично събитие, изпълнено с много емоции. Това е празник на българската култура, както казват самите организатори - “скок назад във времето“. Връщам се почти всяка година, защото емоцията е незабравима“, казва тя и допълва:

“Този Фестивал ме кара да се чувствам горда с произхода си. За него разбрах съвсем случайно от една приятелка, която беше качила снимки във Фейсбук с носии и на мен ми стана много интересно, хареса ми и попитах къде е. Те ми разказа за Фестивала и реших от любопитство да отида с моите баби и дядовци. Така в моята фамилия това стана нещо като традиция, всички ходим заедно.“


“Харесва ми, че са забранени съвременни предмети като мобилните телефони, връщаш се във времето на старите българи. Едно от най-големите впечатления ми направи възстановката на битката на Шипка. Хората, които взимаха участие във възстановката бяха с исторически костюми, на коне, възпроизвеждаха точно военните действия и беше много завладяващо и емоционално преживяване. Другото, което ме впечатли, бяха танците, които се играха в гората и особено, когато един японец, облечен с българска носия, поведе хорото“, разказва още Морарцалиева в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: facebook/festival.jeravna

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50