Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са изборните ни конституционни права?

Анелия Торошанова, д-р Орлин Колев и адв. Захари Генов (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Свидетели сме на не толкова усилена предизборна кампания, като за сметка на това се манифестират сериозни политически обещания. Какво можем да очакваме на 3 октомври 2022 г.? Какви са изборните ни конституционни права? 

Д-р Орлин Колев – преподавател по конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски", консултант на предаването "Законът и Темида", коментира темата:

Девалвация на политическите обещания

"Предизборната кампания като че ли е осеяна с гръмки обещания, в които се говори по много сериозни теми – за смяна на Конституцията, промяна на системата на управление, съдебна реформа и т.н. струва ми се, че в рамките на предизборната кампания тези по същество много сериозни и важни за обществото и държавата теми някак си ще бъдат използвани не в онзи смисъл, в който са предвидени и предназначени."

Възможна ли е промяна на формата на управление и преминаване към президентска република чрез референдум?

"Категорично не. Разбира се, това е част от политическата риторика на една политическа партия. Въпросът за формата на държавно управление и устройство – това става единствено чрез Велико народно събрание. Народът не може да се произнася по тези въпроси чрез референдум. След като самата Конституция урежда, че формата на държавно управление може да се промени само и единствено от Великото народно събрание, то всякаква друга форма на пряка или непряка демокрация – израз на суверинитет или не – е невъзможна, т.е. не може да бъде преодоляна."

Служебен кабинет и след парламентарните избори – доближаване до президентска република?

"На практика служебното правителство следва да бъде следствие от невъзможността на Народното събрание да излъчи редовно. А служебното правителство се назначава от президента. На практика при липсата на парламент и назначавайки служебно правителство, президентът малко или много има досег до изпълнителната власт. А характерно за президентските републики е, че президентът упражнява изпълнителната власт. 

Служебното правителство може да остане същото, а може и негови членове да бъдат подменени. Основното е, че следва да им бъде подновен мандатът – да им се дадат наново пълномощия с нов акт от президента."

Каква е оценката на д-р Орлин Колев за проекта за Антикорупционен закон, подготвен от служебния министър на правосъдието Крум Зарков; за допустимостта на искането на Министерския съвет до Конституционния съд за правомощията на главния прокурор; дали ни очаква конституционна криза и от кого зависи това – чуйте пълното интервю в звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51

Жителите на Своге и Божурище се обединяват срещу добива на злато

Жителите на Своге и Божурище се обединяват срещу добива на злато. В "Нашият ден" чуваме гласовете на граждани и представители на местната власт, както и откъси от филма "Призраци от мините – завръщащата се заплаха от рудодобив в община Своге". Събеседници в разговора са  Екатерина Петрова , адвокат и управител на клона на сдружение "Ти решаваш" за..

публикувано на 02.10.24 в 09:32