Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гласоподаването сред най-младите отново е сравнително ниско

Яница Петкова, “Галъп“: Намаляващата избирателна активност е повод за тревога

Този път столицата беше по-активна в гласуването

Яница Петкова
Снимка: Галъп интернешънъл

“Това, което постави много неизвестни пред изборите, е именно фактът, че голяма част от хората не бяха решили за кого да гласуват, а още по-голяма част не бяха решили дали изобщо ще отидат. Това е причината, поради която картината не позволяваше максимално голяма точност. Можем да заключим, че няма изненади в резултатите от изборите. Очакваше се тази подредба“, казва в ефира на “Нашият ден“ Яница Петкова, социолог от “Галъп Интернешънъл“ и допълва:

“Има някои не толкова добри новини за нашето общество и някои поводи за тревога, като намаляващата избирателна активност. Друга важна тема е гласоподаването сред най-младите, което отново е сравнително ниско. Запазва се тенденция на нисък интерес“.

“В целия ЕС наблюдаваме една тенденция за коренно различен парламент, ако се вземат само гласовете на младите и ако се вземат гласовете на останалата част. Парламентът на младите е с водеща сила ПП, ДБ – това са партиите с най-голям младежки вот. Има силен младежки вот и сред избирателите на ИТН. Макар че тази партия срина своята подкрепа. Ако погледнем техния вот, делът на младите е доста висок“, посочва още тя.

“Има обяснение за това – от една страна, има някаква надежда за промяна. Младите са склонни да подкрепят различни нови партии. Виждаме, че техният вот прелита към някакви партии, които се появяват в последните години. Те не са склонни да гласуват за т.нар. "партии от статуквото". Имахме един по-висок вот сред младите през пролетта на миналата година, но този вот постепенно се върна в рамките на традиционното ниско. По първи наблюдения ми се струва дори и по-ниско. Има разочарования сред тях, затова е и този отлив за гласоподаване“, казва още Петкова.

Образователен статус…

“По традиция по-високо образованите гласуват за по-десни либерални партии. В това отношение е висок вотът сред хората с висше образование за “Демократична България“, а също и за “Продължаваме промяната“, макар че тя показа една различна идеологическа ориентация. И сред тях гласоподавателите с висше образование са един по-висок процент, който си струва да се отбележи“, казва Петкова в интервю за БНР и допълва:

“По-важното в случая е да разгледаме малко вота по населено място. Ако погледнем структурата на гласуването за отделните партии, ще видим, че най-висок е делът на гласоподавателите на ДБ, които живеят в столицата. Висок е делът и на гласоподавателите на ПП, които живеят в столицата. И в това отношение имаме една разлика между столицата и останалите населени места, която на пръв поглед прави впечатление“.

Столицата…

“Този път столицата беше по-активна в гласуването от предишните няколко избора. В следобедните часове имаше едно активно гласоподаване в София, което не наблюдавахме в миналите и по-миналите избори. Струва ми се важно да се отбележи, че имаше някаква мобилизация в края на деня“, казва още социоложката.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За потопеното под язовирите наследство

Темата на Terra култура този път е за потопеното под язовирите наследство, състоянието на обектите и съдбата на изселеното население в резултатите от 4-годишно проучване на екип на ИЕФЕМ-БАН. Действията на всяка една власт през различните периоди на управление на държавата – исторически, политически, икономически – невинаги могат да се третират..

публикувано на 05.12.22 в 15:00
Лиляна и Атанас Атанасови

По дирите на траханата

От няколко месеца Лиляна Атанасова от град Хасково официално произвежда трахана. Казвам официално, защото неофициално тя произвежда трахана още от раждането на детето си преди няколко години. А съвсем неофициално – траханата е част от детството и спомените на Лиляна, които тя иска да възроди и да предаде на детето си. Връзката с традициите,..

публикувано на 05.12.22 в 14:15

Д-р Ивайло Марков: Балканските граници да се превърнат в мост за свързване

Между политическите граници, общите традиции и невидимата нишка на фолклора, която обединява балканските народи, в "Нашият ден“ коментира д-р Ивайло Марков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. "Част съм от Института от 2008 г., когато станах докторант там и когато започнах да работя по темата за трудовите..

публикувано на 05.12.22 в 11:10

Да бъдеш учител по добрина или историята на доброволчески клуб "Усмивка"

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца.  За първи път той се чества през 1985 г. по решение на ООН като знак на признателност към приноса на доброволците и неправителствените организации за икономическото и социалното развитие на обществото.  Да бъдеш учител по добрина и какви са инициативите на доброволчески клуб..

публикувано на 05.12.22 в 10:05

Столична община предоставя професионална подготовка за млади шофьори

Столична община предоставя професионална подготовка за млади шофьори с цел намаляване на пътнотранспортните произшествия. Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, разказва в "Нашият ден" повече за инициативата: "Това са курсове по пътна безопасност за допълнителни умения как да реагират на пътя шофьорите, които имат опит до 10 години от..

публикувано на 05.12.22 в 08:13