Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Епизоди от живота

Към корена – кой купува ръчно тъкани продукти?

Снимка: Ани Петрова

От нейните ръце излизат пъстри торби, черги, даже и модерни раници, изтъкани от естествени материали, които са неделима част от корените и традициите ни.

Тъкачката Ирена Бучкова всяка сутрин сяда зад стана в една тъкачница в София.

Ето как преминават епизодите на нейния ден:

“Това е занаят, който се изработва с тъкани, предназначени за облекло, постелки и завивки. В него има законни корени от нашите български земи“, разказва Бучкова в ефира на “Нашият ден“.

Трудно ли се възраждат корените?

“Не е лесно, в нашия забързан свят, който изобилства от всевъзможни тъкани, в който масово са навлезли изкуствените влакна. От тази гледна точка бих казала, да, трудно е, но същевременно хората, които имат нужда от живата енергия, от свързване с корена, имат друг вид потребност. Тези хора имат нужда от нашия занаят, който дава една невидима енергия, която дава на човека, като го свързва с цветовете, тъй като моите черги са изключително пъстри.

Всеки един цвят има своята енергия – вълната е жива, дърветата, от които са изработени становете, са уникални, всичко това, съчетано в едно, дава жива връзка с корена и със самия дух на човека, който ползва тези продукти“, посочва още тя.

Бучкова разказва още в интервю за БНР, че нещата се купуват от хора с различен вид духовна насоченост и потребност:

“Всеки един от нас е в определен стадий в своя личен път и има различна потребност, чисто енергийно. Всякакъв тип хора, като възрастова граница, се интересуват от тях. Възвръща се потребността чрез занаятите да се свържем с нашата позабравена коренова система, тъй като имаме потребност“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Училището е гордостта на Дъбница

Гърменското село Дъбница е разположено в подножието на Западните Родопи и в него живеят около 2000 човека. На километър северно над селото се намира късноантичната и средновековна крепост "Градище", известна и като "Свети Архангели", която е обявена за паметник на културата с национално значение. През XIX век Дъбница е мюсюлманско село в..

публикувано на 02.12.23 в 09:05
Мартин Георгиев пред централата на

Мартин Георгиев: Ако Русия загуби войната, обществото им няма да разбере

Мартин Георгиев, журналист в Нова телевизия, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" своя филм "От другата страна", който предстои да излезе. Филмът е заснет в Русия. Тази пролет. Все още не е излъчен, но в него се разказва за шанса Мартин да посети централата на Частната военна компания "Вагнер" преди метежа на Пригожин и последвалата му..

публикувано на 01.12.23 в 17:35
Ангел Григоров и Николета Атанасова

Ангел Григоров: В работата съм се ръководил от съвестта си

Журналистът от БНР Ангел Григоров се завърна преди дни в София от Москва, след като години наред бе кореспондент на БНР.  Ето какво разказва  Ангел Григоров в "Мрежата": Какво е да си кореспондент в Русия по време на война? "Отивайки в Москва, работейки в една воюваща страна, е нормално да търпя негативи и определения като "Гласът на..

публикувано на 01.12.23 в 17:05
Снимката е илюстративна

Стартира първата национална платформа за колективно финансиране

В сезона на дарителството на българския пазар се появява първата национална платформа за колективно финансиране на проекти със социално и екологично въздействие . Много дарители се насочват към отговорно инвестиране точно в този сезон. "Когато пред 2022 г. влезе в сила европейската регулация по отношение на доставчиците на услуги за..

публикувано на 01.12.23 в 15:35

Отговорност за неплащане на издръжка на малолетно и непълнолетно лице

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Венци Александров от София поставя интересен въпрос, свързан с отговорността по чл. 183 от Наказателния кодекс за неплащане на издръжка на малолетно и непълнолетно лице.  Веселин Савов от София. В средата на 2022 г. е сключил с..

публикувано на 01.12.23 в 15:15