Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизоди от живота

Библиотеката в Трън – какво четат жителите на града?

Снимка: facebook/Библиотека-към-НЧ-Гюрга-Пинджурова

Какво четат хората в град Трън и как се справят с предизвикателството да обновяват по-често фонда на библиотеката, от която единствено могат да получат достъп до новите книги, които излизат на пазара?

“Самото читалище в Трън е създадено през 1895 г. и съществува заедно с библиотеката. То беше опожарено след това и тази сграда, в която се намираме в момента, е построена по-късно. За щастие все още имаме инициативни жители, които обичат да четат. Времената са такива, че повечето хора предпочитат компютри, таблети и телефони, но тук си предпочитат и книгата в книжен формат. Разчитаме много на дарения. Имаме много хубави книги, които са дарения“.

Това каза в интервю за БНР Цветана Маркова, главен библиотекар на Народно читалище “Гюрка Пенджурова“


“Ние сме единствените, които предлагаме ксерокс в града, с парите от тях закупуваме нова литература, стигаме до шест книжки на месец. Предимно читателите ги поръчват. Всяка година участваме в проекти на Министерството на културата за обновяване на книжния ни фонд. Само тази година сме отхвърлени, иначе до момента всяка година сме били одобрявани и по този начин сме обновявали с нова литература фонда. Отпускат ни най-много до 2000 лева, може би набавяме малко по-малко от 100 заглавия“, казва още тя в ефира на “Нашият ден“.


В момента във фонда на библиотеката има около 25 000 заглавия. Картотекираните читатели са около 250.

“Библиотеката ползват както хора от града, така и от близките села. Има много летуващи, които имат вили в района.

Децата не са толкова отворени към книгата, те явно са привлечени от други устройства, но все пак има и такива, който четат приказки. “Франклин“ е любимата поредица на малките читатели. Естествено, колкото по-цветна е книжката, толкова повече ги привлича“, посочва Маркова.


Читателите обичайно поръчват…

“Търсят предимно художествена литература – любовни романи и трилъри. От няколко години се наблюдава, това, че хората се запалват по духовната литература, набавяме много и от нея.

Отворени са и към политиката, поръчват се и такива книги. Има интерес и към българските автори. Има търсене на  Георги Господинов и Мария Лалева“, казва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: facebook/Библиотека-към-НЧ-Гюрга-Пинджурова
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20