Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическата певица Дарина Петкова: Когато в Полша кажеш, че си оперен певец на теб се гледа по специален начин

2
Снимка: Личен архив

Дарина Петкова е оперна певица и музикален педагог. След дипломирането си се изявява на оперни сцени в Полша. След завръщането си в България има по-малко изяви на оперна сцена и се занимава предимно с обучение на деца, но любовта към операта остава. Тя не е спирала да прави собствени записи.

Дарина Петкова живее в Катовице – главния град на район Силезия в Южна Полша, където е постоянен солист на симфоничния и камерния женски оркестър. Развитието на съставите е спонсорирано от тогавашния минен холдинг в града. Оркестрите поддържат разнообразен репертоар както в областта на операта, така и на оперетата и песенното изкуство на различни народи. Заедно с колегите си Дарина концертира непрекъснато из цяла Полша, а също и в чужбина, включително и няколко гостувания в България. 

“Родена съм и израснала в Пловдив. Винаги съм обичала да пея, реших, че трябва да сбъдна и тази своя мечта. Завършвайки първото си висше образование, продължих в Софийската музикална академия, където завърших второ висше образование със специалност “Оперно пеене“ в класа на проф. Илка Попова, – казва в ефира на “Нашият ден“ Дарина Петкова и допълва –

На 28 години заминах за Полша и там стоях близо осем години. В Полша бях постоянна солистка на едни младежки оркестър. Това е Женският камерен оркестър.

Самото решение да се завърна в България беше много трудно точно поради тази причина, че един човек, който дълго време не е бил в страната си, е загубил връзки и контакти. Хората са го позабравили и това изисква смелост. Трябваше много дълго време, за да се усетя отново в обстановката, може би повече от година. Много си харесвам и обичам страната, но трябваше отново да се приспособя“, разказва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: Личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Олимпийските игри в Париж – между величието и противоречието

Олимпийските игри, които са своеобразен празник на мира, разбирателството и човешкия дух, се превърнаха в арена на крайни емоции и остър сблъсък между истина и пропаганда. Въпреки всичко в Париж тази година възтържествуваха спортните и културни постижения на епохата. За спорта, олимпийските игри , скандалите, философията и културата ни на..

публикувано на 13.08.24 в 13:05
Имане Хелиф (вдясно) и плачещата й съперничка Анджела Карини

Пол, спорт и етика, или как да направим така, че да не изключваме никого?

В "Часът на етиката", рубрика на предаването "Време за наука" беше обсъден скандалът, който избухна на Олимпийските игри, когато алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю Тин бяха допуснати до участие в турнира за жени, въпреки че преди това бяха отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест. Темата е..

обновено на 13.08.24 в 12:45

Детето и неговата душевност – отвъд диагнозата

Детето и неговата душевност отвъд диагнозата разкрива книжната поредица "Карин, Слончо и суперсилите" , издадена от фондация "Карин дом". Авторката Виргиния Василева говори в "Нашият ден" за книжката "Алис отива на лекар" – третата поред история за децата и техните специални потребности и способности. Алис е дете с дислексия и дискалкулия,..

публикувано на 13.08.24 в 10:10

Стара Загора отбелязва Международния ден на младежта с изложение и концерт

Международният ден на младежта, който се отбелязва на 12 август, е значимо събитие, посветено на проблемите и участието на младите хора в глобалните инициативи. За първи път този ден е отбелязан през 2000 година, след като Генералната асамблея на ООН го обявява с резолюция на 17 декември 1999 г., по предложение на Всемирната конференция на..

публикувано на 12.08.24 в 10:49

Български учени изследват устойчивостта на зеленчуците към промените в климата

NatGenCrop е български научен проект , който се реализира от Изследователския Център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив. Целта му е подобряване на хранителните свойства на зеленчуците и устойчивостта им към климатичните промени. За проекта, който може да допринесе за развитието на земеделието у нас и да повиши нивото на..

публикувано на 12.08.24 в 10:48