Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Юрий Вълковски

Оптимизъм в дългосрочен план

Ако сега няма да има нужда от нас, това не означава, че трябва да спрем да работим

Юрий Вълковски
Снимка: БГНЕС

Юрий Вълковски е вече бивш зам.-министър на културата от кабинета "Петков", притежава специфичен опит в областта на социалното предприемачество, разчита правилно значението и разликата между политика в областта на културата и културни политики, разбира каква добавена стойност могат да имат културните индустрии.

По уговорка разговорът е оптимистичен не защото Юрий Вълковски няма трезва преценка за ситуацията, а защото убедено вярва, че промяната е неизбежна. Знаци за това вижда в промяната на средата, в допускането, макар и за кратко, на "чуждо тяло“ в консервативната система на държавната администрация. Процесите, свързани с промяната, няма как да бъдат спрени, да, те могат да бъдат забавяни. Необходимо е време, а срещу времето трябва да противопоставим търпението.

Културната политика не се отнася до някакви отчуждени от реални живот пространства. Културата е средата, в която живеем, и ако тъканта на културата е разкъсана, резултатите са видими във всички сфери на обществения живот. Прословутото неучастие на гражданите, слабата избирателна активност, ниският процент доброволчески акции, слабият интерес към продължаващото образование, отказът да се търси и настоява за достъп до култура, агресията в отношенията ни – всичко се дължи на разкъсаната тъкан на културата.  

Интересен и показателен пример за това са читалищата. Защо парите за тях се увеличават, а общото им състояние не се подобрява? Напротив, изглежда, че държавата е абдикирала и не се интересува от читалищната мрежа.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да откриеш приказка?

20 март се отбелязва като Ден на приказката от 90-те години на миналия век. Възниква в Швеция като “Ден на разказвачите на приказки“, но постепенно се разпространява и става по-известен като “Международен ден на приказката“. Всеки делнична сутрин, малко преди седем часа, в рубриката “Ранобудно петленце“ по програма “Христо Ботев“ на БНР звучат..

публикувано на 20.03.23 в 12:45

20 март - Международен ден на щастието

20 март е провъзгласен за Международен ден на щастието през 2012 г. от Общото събрание на ООН.  Чуем ли “Ден на щастието“ се сещаме за онази малка държава в Хималаите Бутан, който отрича брутния вътрешен продукт като основен показател за развитие и го заменя с брутно национално щастие, като от 1971 г. въвежда официално измерване на индекс на..

публикувано на 20.03.23 в 11:10

Настъпва астрономическата пролет

Пролетното равноденствие тази година ще се случи днес, точно в 23:24 часа българско време, когато настъпва астрономическата пролет. Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката ще пресече равнината на екватора в пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера ще премине в северната. Астрономическата пролет настъпва..

публикувано на 20.03.23 в 09:25

Същността на кръста и кръстоносенето

Три пъти в църковната година се възпоменава кръста Христов на 14 септември, когато честваме Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен, в третата неделя от Великия пост и на Разпети петък. Днес ние се покланяме на Христовия кръст, като си припомняме невинните страдания и изкупителния подвиг на Господ Иисус Христос.   Както пътник уморен от..

публикувано на 19.03.23 в 09:15
Снимката е илюстративна

Покупко-продажба, прехвърляне и заверка на пълномощно

Нотариус Камен Каменов отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Весела Коцева, София: Задължително ли е прехвърляне на наследени автомобили? Баща ѝ е починал и оставил 8 МПС. Наследници са трима, като двама са упълномощили третия да се разпорежда, както намери за добре с автомобилите. Необходимо ли е да бъдат сменени талоните на..

публикувано на 17.03.23 в 15:50