Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Арабаджиев:

Служебният кабинет да внесе нов бюджет

Да спре пилеенето на обществена енергия в дебата за размера на минималната работна заплата

Искрен Арабаджиев
Снимка: Пламен Христов

За разминаването онези икономически показатели за които повечето български икономисти споделят, че наистина изглеждат добре с начина по който живеят и се чувстват хората в страната в "Нашият ден" коментира Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната", зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното Събрание.

"Като икономист, който наблюдава, процесите в страната през последните години виждам, че икономиката се представя изключително добре. Имаме рекорден износ, рекорден ръст на индустриалното производство. Икономическият ръст на БВП е рекорден. Печалбите на компаниите растат. Ръстът на работната заплата през последните две години е 14%, което показва, че тя не успява да компенсира нивата на инфлация, която е рекордна. Надявам се, ръста на заплатите да продължи, когато инфлацията се успокои, ако имаме добро управление“, посочва Искрен Арабаджиев.

Той призова да спре пилеенето на обществена енергия в дебата за размера на минималната работна заплата. В допълнение Искрен Арабаджиев коментира казуса на слушател, който споделя, че "заплата ми е 1600 лева, когато започнах това бяха четири минимални заплати, сега са две с покупателна способност на една".

"През последните 20 години съотношението между минималната работна заплата и средната работна заплата в страната това е около 40% – 45 %. В случая на господина неговата заплата е растяла с по-бавни темпове, отколкото е растяла средната заплата. Проблемът не е минималната работна заплата“, казва депутатът.

Според него е необходим механизъм, който да фиксира минималната работна заплата и тя да бъде 50% от средната работна заплата. 

"Прекият механизъм по който държавата може да води подоходна политика, тъй като заплатите на държавните служители са базирани на икономическия ръст и средната работна заплата. Не можем да си позволим да вдигнем заплатите на държавните служители, повече от колкото е ръста на заплатите в частния сектор, защото частният сектор осигурява данъците и осигуровките с които после се обезпечават държавните служители", посочва Искрен Арабаджиев.

Политическата ситуация е доста трудна и това пречи на работа на Народното събрание. За да се развива политиката за доходите е необходимо да има бюджет за 2023 г., който да бъде внесен от служебното правителство. Водените в момента консултации между различните политически сили представени 48-то НС е да се приеме една декларация, която да накара служебното правителство да внесе бюджет с който може да се вдигне минималната работна заплата и да се обезпечат всички социални плащания, допълва депутатът.

Целия разговор с Искрен Арабаджиев можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20