Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика Прахова: Нужно ли е алтернативно творческо обучение за деца?

SOS Детско селище Дрен
Снимка: @SOS Детско селище Дрен

Основната цел на проекта "От любов към изкуството“ е да подпомага и популяризира българското любителско изкуство по достъпен, ангажиращ интерактивен начин жителите на село Дрен, община Радомир.

В рамките на проекта се осъществиха 10 филмови прожекции на документални филми за големи български творци в сферата на изкуството, два джаз концерта, две изложби. Както и четири сезонни работилници и 22 творчески ателиета за деца и възрастни. Двигател на изброените активности е Велика Прахова, която със своята нестихваща енергия работи с децата в Артработилницата в село Дрен.

Преди две години семейството на художника Велика Прахова и музикантът Росен Захариев избират за свое място на живеене да бъде с. Дрен

"Месец март беше повратна точка, защото успяхме да отворим детската градина в SOS Детско селище, която се казва "Дренчета". В момента там се обучават 24 деца. Аз съм от страната на родителите и всичко, което се постига, е благодарение на SOS Детски селища България“, споделя Велика Прахова.

И допълва, че в момента в Дрен има около 100 украински бежанци, като 50 от тях са деца. Част от тях оформят една от групите в детската градина.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

  Снимка - @SOS Детско селище Дрен
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислав Данов - Десо (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Юристът, адвокат и привърженик на криптоисторията – Десислав Данов - Десо

Що е криптоистория и защо Десислав Данов си пада по нея? Теория на конспирацията и разнищване на големите световни конспирации. "Светът е оцелял, защото се е… криптирал" и защо царят е гол? Мястото на критическото мислене и податливостта към "всички щуротии". "Българинът отново си активира защитните механизми срещу пълните глупости", или защо у..

публикувано на 31.07.24 в 11:40

Как изкуството и туризмът се преплитат в стария град на Несебър

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме компромисите, които се правят в името на вкуса на летовника. Нашият гост е Ася Сотирова, собственик на галерия в стария град на Несебър. Ася Сотирова сподели с нас своите наблюдения и опит в работата си с туристите и изкуството. Тя разказа, че в ежедневието си се среща с много..

обновено на 31.07.24 в 11:24

Живот на село по време на война. Истории от Украйна

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден"  Доротея Николова от Радио Варна разговаря с двама бесарабски българи в Украйна, за да разбере как се живее по време на война в селските райони. Кметицата на село Владичен в Болградския район на Одеска област  Мария Игнатова  разказва за живота в селото, разположено на западния бряг на..

обновено на 31.07.24 в 10:25

Ради Радев и магията на градинарството: 40 години отдаденост

На утрешния 1 август честваме един от дните, отредени за градинарите – тези хора, които посвещават времето и живота си на любимите си цветя, растения и зеленчуци. Градинарите празнуват също и на 22 септември, отбелязвайки своята преданост към земята и природата. Днес се срещаме с човек, отдал 40 години от живота си на градинарството – Ради..

публикувано на 31.07.24 в 09:16

"Искам да съм българче", или какво е бъдещето на българските училища по света

В София се проведе Академия за учители от българските неделни училища зад граница. Във форума, организиран от Асоциацията "Български език – език европейски", участваха преподаватели от 17 държави и 36 училища. Общо се обучаваха 70 души – 29 за предучилищни групи и 41 – за начален етап. Обучението е финансирано от Министерството на образованието и..

публикувано на 31.07.24 в 08:50