Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Връчват отличията за „За жените в науката“

Светът има нужда от наука, а науката от жени

Три талантливи български жени учени ще бъдат отличени с наградата „За жените в науката“ за 2022 г. на официално събитие на 29 ноември. То ще се проведе в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и на него ще присъстват редица видни гости.
Светът има нужда от наука – тази максима се доказано особено неоспоримо през последните 2 предизвикателни години, в които светът е изправен пред невиждана криза. Науката пък има нужда от жени с тяхната проницателност, идейност и емоционална интелигентност.

Водени от това убеждение и амбицията да постигнат полово равенство в науката, през 2010 г. Националната комисия за ЮНЕСКО – България, СУ „Св. Климент Охридски“ и L'Oréal България стартират националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България.

Стипендиите са предназначени за млади жени учени и имат за цел да отличат техния научен потенциал и да ги подкрепят да реализират мечтите си да променят света чрез наука. 30 вдъхновяващо стипендиантки, 30 смели научни проекта, 150 000 евро награден фонд – това е равносметката за „За жените в науката“.

“Проявявам интерес към науката и по-специално към химията още от гимназията. Завършила съм Националната природо-математическа гимназия“, казва в ефира на “Нашият ден“ доц. Искра Колева от катедрата “Фармацевтична и приложна органична химия“ на Факултета по химия и фармация на СУ. Тя е носител на Националната стипендия “За жените в науката“ от 2020 г.

“Преподавам и се занимавам с научни изследвания. Понякога е трудно да се балансира между двете занимания, но все пак намирам достатъчно време и за научните изследвания“, посочва още тя и подчертава:

Трудното е в това, че често няма достатъчно финансиране. За щастие има проекти, по които може да се кандидатства и ако те са одобрени, се получава финансиране. Това е основният проблем в науката в България“.

Пренебрегвани ли са жените в науката?

“Не съм усещала негативно отношение. При нас жените са добре приети, но знам, че на места в обществото като цяло жените все още не са добре приети като учени“, казва още тя в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Възможно ли е ранно диагностициране на рака на белия дроб?

Ракът на белия дроб е  водеща причина за смърт от онкологични заболявания в световен мащаб . В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Младост" стартира Програма за  ранно диагностициране на рак на белия дроб . Целта на профилактична програма е ранно диагностициране и по-ранно започване на лечение, което от своя страна да доведе до удължаване на..

публикувано на 02.02.23 в 09:30
д-р Латинка Цветанова

За д-р Латинка Цветанова – да спасим спасителите

Д-р Латинка Цветанова е лекарка, която, макар и на 86 години, работи на три места, за да осигури бъдеще на внука си, за когото се грижи след смъртта на дъщеря си. Със своите 60 години стаж е спасила много човешки животи.  Една такава история разказва Георги Стефанов. Той беше началник кабинет на заместник министър-председателя по климатичните..

публикувано на 02.02.23 в 08:25
Аортни заболявания - скрининг

Защо е важна профилактиката при аортни заболявания?

През февруари започва безплатен скрининг на аортни заболявания . Подходящи за специализирани прегледи са пациенти с данни или съмнение за заболяване на аортата, както и за такива,  преминали оперативно или ендоваскуларно лечение , които повече от една година не са правили профилактично образно изследване .   Заболяванията на аортата са два..

публикувано на 02.02.23 в 08:05
проф. д-р Коста Костов

Преди да говорим за кислорода, нека осигурим кислородни концентратори

Доколко когато говорим за кислородотерапията, трябва да разграничим, че кислородните концентратори са медицински изделия и могат ли те да преминат към списъка за помощните средства ? Ако не могат, как се осъществява проследяването и самата кислородотерапията в домашни условия , това коментира в "Нашият ден“ д-р  Коста Костов, професор по..

публикувано на 01.02.23 в 14:15
Мария Петрова

Медицинско изделие ли е кислородният концентратор?

Кислородните апарати за домашна употреба са заложени в списъка на медицинските изделия на Здравната каса от 2020 г.  От 1 юни 2020 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща кислородните апарати за домашна употреба за белодробно болните пациенти с хронична дихателна недостатъчност.  Според д-р Йорданка Пенкова, изпълняващ длъжността управител на Здравната..

публикувано на 01.02.23 в 13:00