Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Доматени хроники" – фотографски проект на Веселина Николаева

4
Снимка: @avrtikl

Доматът е плод, чиито семена се събират грижовно в края на лятото и с времето се предават между поколенията. Плод на наследството.

Фотографската изложба на Веселина Николаева е визуален разказ за градината на нейните родители. В него тази градина е сцена, на която се събират микро- и макрокосмосът.

Грижата за градината е начин да се предаде и съхрани знание. А обективът на Веселина Николаева събира това знание и в образи. Дворът е и мястото, където природата ни води през сезоните. Културите, които садим, имат нужда от внимание и обич; и докато се грижим за тях, ние предаваме тази обич един на друг. Градината ни подтиква да споделяме, да общуваме помежду си.

Това са кадри от живота на едно семейство и един двор, разказани през живота на дванадесет доматени семена. Разказвачите на приказката носят в себе си наследената памет, която ни обвързва в предаването и приемането на личните ритуали. Те са тихите свидетели на началото и края житейския цикъл и знаят, че зимата никога не е последния сезон.

Езикът на обичта са приказките, а те сноват между нас като разсадите, лейката и молитвата.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура”.

Изложбата можете да видите в галерийното пространство на Avrtikl, бул. Александър Стамболийски 20Б, до 3-ти декември.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дзен списъци – литературни и житейски

Кое, което не е книга, може да събере текстове от Авъл Гелий, Сей Шонагон, Алфред Дьоблин, Хорхе Луис Борхес, Пиер дьо Бурдей, абат Брантом, Джон Ланчестър, поп Минчо Кънчев, Ролан Барт, Мартина Апостолова, Николай Колев и Стефан Иванов? Не нова "Видрица", а пърформансът "Списъци".  Може да се види само този сезон и само четири пъти, освен на..

публикувано на 04.02.23 в 08:45
проф. Людмил Димитров и Силвия Чолева

Процесът "Орфей" и театърът на Йерней Лоренци

Йерней Лоренци e професор в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна и е един от най-известните европейски режисьори. В интервю в сп. "Култура" той разкрива своето творческо кредо така:  "Режисьорът в един момент трябва да съгради собствен свят. И да успее да се отлепи от всякакви модели. Да се отърси от всичко задържащо го: учители –..

публикувано на 03.02.23 в 13:56

"Чест" с първа постановка на българска сцена

"Чест" е премиерното заглавие в афиша на Театър "199 Валентин Стойчев". Постановката е на Ивайло Христов по пиесата на съвременната австралийска драматуржка Джоана Мъри-Смит, в превод на Златна Костова. "Чест" е писана през 1995 година и има десетки постановки в целия свят, но сега се поставя за първи път на българска сцена. " Онър и..

публикувано на 03.02.23 в 13:40
 Мариан Бозуков

За будните деца на Чепеларе, вълшебното завръщане и чудото, което предстои

За работата с деца, театъра и красотата на Родопите в "Нашият ден“ разказва актьорът Мариан Бозуков . Завръща се в родното Чепеларе преди две години и половина, защото обстоятелствата така се подреждат и няма какво повече да прави в София.  В момента е част от трупата на Родопския драматичен театър в Смолян. "Хората казват, че камъкът си..

публикувано на 03.02.23 в 12:30

Излезе първата българска постапокалиптична книга за деца

"Чудният нов свят" е името на първата българска постапокалиптична книга за деца, която съчетава в себе си и виртуална реалност. Чрез сканиране на QR кодове в самата книга, пред децата оживяват нови светове. 3D обектите са дело на Николай Михайлов, а по скулпторите – герои в приказката работи Чудомир Драгнев. Това са пет метални създания, които се..

публикувано на 03.02.23 в 12:25