Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частен случай на Николай Лалов

Как да разрешим по законен ред проблемите с наемател на жилище?

Снимка: БГНЕС

Как да потърсим правата си, когато сме дали под наем имот и имаме проблеми и спорове с наематели? Колко дълго може да продължи една съдебна процедура при такъв казус? Може ли имот, даден под наем, да бъде преотдаден на трето лице? 

Известният български диригент Николай Лалов, който от години живее и работи в Лисабон, Португалия , е отдал собствен апартамент под наем на юридическо лице. На 9 септември 2022 г. в "Законът и Темида" той разказа за своя казус. Преди 12 години закупува със съпругата си апартамент на ул.“ Иван Вазов“ с идеята, когато се върне в България да има удобно и хубаво жилище в центъра на София.

Ето какво сподели Николай Лалов в предаването:

"Няма промяна в казуса. Не бих казал, че съм отчаян, но съм озадачен. Продължавам да плащам данъци и сметки, не мога да направя ремонт в апартамента, не мога нищо да ползвам в него... Чакам решение в съда за няколко съдебни процеси. Водя едно дело, което отделна част от историята. В предаването от 9 септември самият Велинов спомена, че ще се срещнат с нас, но така и не се обадиха, не се срещнахме, нито ни беше отправено някакво предложение. 

Чуйте повече от звуковия файл.

Редакторът на предаването Таня Любенова разговаря с адв. Асен Велинов. Ето какво заяви той:

"През тези два месеца нищо не се е случило. Българската съдебна система работи бавно – едно дело може да тече 2-3-4 години. Така че делото, очевидно, няма да приключи скоро. Аз се възползвам от ефира, който сте ми дали, и ще направя предложение на г-н Лалов. Тъй като той води всички дела и той ме съди, аз ще му предложа да ми плати всички разноски, които съм направил до момента, и да забравим за случая. Ние не сме го ограничили по никакъв начин, не правим нищо, което да му пречи, така че той може да си използва имота, само че има страх от това, че съдът може да се произнесе в наша полза. И тогава нещата ще придобият съвсем различен оттенък. 

Чуйте повече от звуковия файл.

Николай Лалов коментира изказването на адв. Асен Велинов:
"Първо, не мога да разбера какви разноски имат те и защо смятат, че аз водя дела, след като те обжалват едно решение на съда за влизане във владение в един апартамент. Аз искам апартаментът да дойде в мои ръце."
Чуйте повече от звуковия файл.

Коментар по темата на адв. Захари Генов – консултант на предаването "Законът и Темида":

"Винаги има прагматични начини да се реши определен спор. В този случай имаме едно изложение и от двете страни, но разбирам и че договорът е бил направен от това юридическо лице-наемател (самия адв. Асен Велинов и неговия и г-н Герджиков). Очевидно е, че договорът, когато е направен, е направен от страна и в защита повече на наемателя, а не на наемодателя. По принцип винаги когато има такива сключвания на договори и когато едната страна притежава съответно юридически правоспособности, е необходимо другата страна да не разчита на тази правоспособност, защото тази правоспособност понякога дава възможност да се получат по-големи облаги от наемателя. 

Разбирам, че са започнали едни ремонти и ние не можем да разберем дали това е фиксирано в договора – за какви ремонти и подобрения става въпрос? Когато не е указано точно за кои ремонти става въпрос, а е явно, че тези ремонти представляват едни подобрения, които увеличават стойността на вещта, обикновено в такива случаи в договора трябва да залегнат клаузи, които да кажат. Ние не знаем какви са клаузите в договора, които дават възможност да се правят такива ремонти и кои от тези ремонти ще бъдат в такъв смисъл, че да увеличават стойността и на самия имот. 

По отношение на това положение, където едната страна е обявила, че този договор е бил прекратен. Познатата, на която Николай Лалов е дала да подпише договора от негово име, е починала вече. Становището, че договорът е вече прекратен – няма такова нещо. След като Лалов е дал на тази дама да подпише договора от името и за сметка на наемодателя, това, че тя е починала, не дава основание да се прекрати договорът. Починалата е действала като пълномощник, като представител и това, че тя е починала, не дава абсолютно никакво отражение на перфектността на сключения вече договор. Той продължава да действа. Двете страни по договора са напълно перфектни. Ние не разполагаме със самия договор, за да разберем какви са клаузите." 

Адв. Захари Генов допълва: "Аз мисля, че предложението на адв. Велинов е напълно приемливо. Адв. Велинов говори за разноските по делата. Докато г-н Лалов смята, че тук влизат и тези разноски във връзка с извършените ремонти и подобрения, на база на които е приспаднат наем. При това положение смятам, че най-удачно е г-н Лалов да приеме това, защото се получава нещо нескончаемо. Има и нещо друго – този контакт, който трябва да има между двете страни, явно е, че отношенията им са навлезли в друг етап и много трудно могат да се съберат и да направят някакво споразумение. Затова трябва да им помогне някакъв страничен човек."

Чуйте пълния коментар в звуковия файл.

Снимка – БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08