Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

2 декември – Международен ден за премахване на робството

Моника Николова: България все още е в челните статистики по износ на хора (видео)

На 2 декември ООН отбелязва Международният ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г. Макар да сме склонни да говорим за темата в минало време, тя съществува около нас.
Съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, целящ трудова или сексуална експлоатация.

Около 50 млн. души са жертва на трафик в момента.

“За съжаление тази цифра нараства. Сякаш на нас ни убягва темата трафик на хора и смятаме, че това е нещо, което е далеч от нас и няма как да ни се случи“, казва в ефира на “Нашият ден“ Моника Николова, директор на Фондация “А21“, и допълва:

“Опитът ни показва, че всеки едни човек е уязвим да попадне в някаква форма на експлоатация, затова е важно да сме информирани. България все още е в челните статистики по износ на хора, това е доста стряскащо.

Много често случаите с трудова експлоатация не са само защото хората идват от по-бедно място и нямат възможност, но някой път желанието за това да отидат в чужбина, търсейки по-добра реализация и по-висок доход, са понякога и мотивиращите желания на хората. Ако хората не са информирани и не знаят как да се предпазят, са уязвими да попаднат в експлоатация“.

Моника Николова в ефира на “Нашият ден“

Превенция...

“Много често говорим на тази тема и винаги споменаваме Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100, която е напълно анонимна и е достъпна не само в България, но и от Европа. Хората могат да се обадят безплатно“, казва още Николова в интервю за БНР и подчертава:

Една от услугите, които линията предлага, е проверка на работата. Ако някой желае да отиде в чужбина с цел работа, може да се обади на линията, там колегите ще направят обстойно проучване и накрая ще дадат становище на човека, който се е обадил, за това какво са открили за офертата. Какви са притесненията за нея и има ли такива. Винаги даваме и насоки как хората да се предпазят, ако все пак решат да пътуват“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Фондация “А21” е глобална неправителствена организация с офиси в 12 държави по целия свят, която съществува и в България. Нейната сферата на дейност е борбата срещу трафика на хора и съвременното робство, в което живеят над 20 млн. души по цял свят днес. Усилията на А21 в работата срещу трафика на хора в и извън България, са резултат на разбирането, че в XXI век не е допустимо да има толкова много роби по света, повече откогато и да било в човешката история.По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05

Мораторната лихва за забава по гражданските дела

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Мария Петкова поставя няколко въпроса към предаването: Във Варненския районен съд има заповедно производство срещу нея. Първият въпрос е "Как се изчислява мораторната лихва за забава по гражданските дела?  Може ли адвокатът да..

публикувано на 27.01.23 в 15:10
Еми Маринова

За неуловимата комбинация на грозде, вкусове и вино

Защо в България има най-много жени във винения сектор и защо истината е във виното, в "Нашият ден" разказва  Еми Маринова, винопроизводител от дунавския бряг и експерт по виното четвърта степен . Тя  гради кариера в енергийния сектор в Белгия, но решава да се върне в България, за да превърне виното и винопроизводството в начин на живот. В края на..

публикувано на 27.01.23 в 14:35

Виктория Арнаудова: Да заживееш в Ковачевица

Ковачевица е едно от най-живописните села , скрило се между склоновете на Родопи планина . Виктория Арнаудова купува къща в селото през 1973 г . Тогава тя е на 23 години. Заедно с мъжа си избират къща, която съчетава удобства за децата, но пази полъха на отминали епохи.  Селото събира низ от красиви каменни къщи, надвесени над калдъръмени..

публикувано на 27.01.23 в 13:35