Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Колева: Цивилизационните ни крачки се дължат основно на гражданска енергия

Гражданската активност е в основата на автентичните партии

Протест на БОЕЦ под мотото „Не пипайте кодекса“
Снимка: БГНЕС

“Ако сме постигнали някакви цивилизационони крачки през последните 30 години,  те се дължат преди всичко на гражданската енергия“, казва в ефира на “Нашият ден“ Антоанета Колева, издател и преводач.

“За мен гражданската енерегия е изклчително важна и тя стои в основата на автентичните партии. Аз деля партиите на автентични, въплъщаващи граждански енергии, и такива, продуктувани от интереси на определени слоеве. Има и други партии, които възникват като цинични групи по интерес“, казва още тя.

“За да действат по-ефикасно едни партии, зад тях трябва да седят непрекъснато пробуждащи се и проявяващи се граждански енергии. Много ми се иска да виждам повече млади хора с политическа чувствителност“, казва Колева. 

 “Бях пред парламента и се включих в гражданския протест против опита на определени политически сили да върнат гласуването на хартия“, посочва още тя.

Крачките, които извървяхме дотук...

“На първо място е нашето присъединяване към семейството на европейските народи“, казва още Антоанета Колева в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38