Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Антоанета Колева: Цивилизационните ни крачки се дължат основно на гражданска енергия

Гражданската активност е в основата на автентичните партии

Протест на БОЕЦ под мотото „Не пипайте кодекса“
Снимка: БГНЕС

“Ако сме постигнали някакви цивилизационони крачки през последните 30 години,  те се дължат преди всичко на гражданската енергия“, казва в ефира на “Нашият ден“ Антоанета Колева, издател и преводач.

“За мен гражданската енерегия е изклчително важна и тя стои в основата на автентичните партии. Аз деля партиите на автентични, въплъщаващи граждански енергии, и такива, продуктувани от интереси на определени слоеве. Има и други партии, които възникват като цинични групи по интерес“, казва още тя.

“За да действат по-ефикасно едни партии, зад тях трябва да седят непрекъснато пробуждащи се и проявяващи се граждански енергии. Много ми се иска да виждам повече млади хора с политическа чувствителност“, казва Колева. 

 “Бях пред парламента и се включих в гражданския протест против опита на определени политически сили да върнат гласуването на хартия“, посочва още тя.

Крачките, които извървяхме дотук...

“На първо място е нашето присъединяване към семейството на европейските народи“, казва още Антоанета Колева в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Делба и претенции върху наследство

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Десислава Радулова е представила документи за наследствена къща в село Изгрев, община Елхово. Дядо ѝ през 1961 г. купува дворно място, заедно с построена в него паянтова къща от кирпич. До 1975 г. той, жена му и три деца (момче и..

публикувано на 03.02.23 в 15:15

Какви ще бъдат последиците от приетите промени в Закона за медиацията?

Медиацията се разглежда като щадящ за гражданите инструмент за разрешаване на споровете, основан на принципа за доброволно и активно участие на страните във вземането на решения за изхода от конфликта, постигнато чрез взаимно съгласие. За разлика от решението, принудително наложено чрез авторитета на съдебната институция. По данни на Професионалната..

публикувано на 03.02.23 в 13:00

Земята изтръпва от кукерско хоро – помага ли този лек?

Звън на хлопки и чанове. Земята изтръпва от кукерско хоро. Чауши, старци, сурвакари или мечкари – с тези имена по Нова година или по Сирни заговезни едни познати чудаци излизат по българските селища.   В търсене на плодородието и добротата, със страшните си маски и с тежките звънци, те прогонват всяка лоша мисъл и ни възвръщат към живота..

публикувано на 03.02.23 в 12:44
Райна Асенова

Райна Асенова: Не искаме ескалация на отношенията с РСМ, а само спазване на Договора за добросъседство

Проблемите в Република Северна Македония (РСМ) произтичат от Договора с България. Моето правителство не постигна съгласие по текста му, защото клопките бяха очевидни, противопоставихме се на вмъкването на израза "обща история". Това пише в профила си във Facebook бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски.  Повод за..

публикувано на 03.02.23 в 12:10
Валери Найденов

Валери Найденов: Смяната на партийно-листовата система с мажоритарна може да е решение на кризата

“Заболяването, в което се намира в момента българската политическа система, е нещо като апендицита. Навсякъде в Европа, където има такава избирателна система, партийно-листова, се стига до същата криза. В Европа са ясни леченията – има едно радикално и хубаво лечение, което може да излекува изцяло от болестта. Има друго, което я лекува наполовина и..

публикувано на 03.02.23 в 10:50