Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Terra култура

За потопеното под язовирите наследство

Темата на Terra култура този път е за потопеното под язовирите наследство, състоянието на обектите и съдбата на изселеното население в резултатите от 4-годишно проучване на екип на ИЕФЕМ-БАН. Действията на всяка една власт през различните периоди на управление на държавата – исторически, политически, икономически – невинаги могат да се третират еднозначно. Затова тези изследвания са особено ценни. 

Д-р Лина Гергова, главен асистент в секция "Антропология на словесните традиции" и ръководител на проекта, разказва повече в "Нашият ден".

"Досега бяхме изследвали 23 язовира на територията на България, при строежа на които са били изселени над 60 села и махали. Напоследък открихме два случая на язовири, които не са достроени и не са в експлоатация, не са завирени, но селата на тази територия са изселени. Това са язовирите "Раков дол" до Бургас и "Мокра Бяла" до Севлиево. Изселени са 2 малки селца, макар и язовирите да не са построени и това наследство да не е потопено, то е унищожено и хората са изселени.

Самото изселване е лесно да бъде възстановено, тъй като се е водело много стриктна документация. Собствениците са били обезщетявани и имуществото им е било превозвано до новите им места. Има комуникации между общините, между хората и властите – компактно или на места по желание, има недоволни... Това са официални документи. Повечето язовири са строени по времето на социализма, когато не е било толкова лесно да се възразява. Затова разчитаме и на устната памет. Събрали сме информация и в тази посока.

Ние сме екип от 9 души от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН. и от други институти на БАН и от СУ. Имаме разпределение на язовирите, така че успяхме за тези 4 години да се срещнем не само с потомци, но и с изселници, особено от по-новите язовири и те ни разказаха много интересни неща. Опитахме се да възстановим спомена за тези села, защото за повечето от тях няма каеведски изследвания."

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – Потопената църква "Св. Иван Рилски" ФБ 

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05

Мораторната лихва за забава по гражданските дела

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Мария Петкова поставя няколко въпроса към предаването: Във Варненския районен съд има заповедно производство срещу нея. Първият въпрос е "Как се изчислява мораторната лихва за забава по гражданските дела?  Може ли адвокатът да..

публикувано на 27.01.23 в 15:10
Снимката е илюстративна

За неуловимата комбинация на грозде, вкусове и вино

Защо в България има най-много жени във винения сектор и защо истината е във виното, в "Нашият ден" разказва  Еми Маринова, винопроизводител от дунавския бряг и експерт по виното четвърта степен . Тя  гради кариера в енергийния сектор в Белгия, но решава да се върне в България, за да превърне виното и винопроизводството в начин на живот. В края на..

публикувано на 27.01.23 в 14:35

Виктория Арнаудова: Да заживееш в Ковачевица

Ковачевица е едно от най-живописните села , скрило се между склоновете на Родопи планина . Виктория Арнаудова купува къща в селото през 1973 г . Тогава тя е на 23 години. Заедно с мъжа си избират къща, която съчетава удобства за децата, но пази полъха на отминали епохи.  Селото събира низ от красиви каменни къщи, надвесени над калдъръмени..

публикувано на 27.01.23 в 13:35