Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо студентите празнуват на 8 декември?

Какъв е животът в един от факултетите на СУ?

Снимка: Фейсбук

Началото на празника 8 декември е свързано с първото и до 1920 г. единствено висше учебно заведение у нас – Софийския университет. Рождената дата на университета е 1 октомври 1888 г.

В параграф 25 от Общия правилник на университета от 1905 г. се казва: "На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климент Охридски и празник на университета, става тържествено представление на новия ректор (мандатът е бил едногодишен). Старият ректор чете отчет за вървежа на университета, а новият казва академическа реч". 

Това е официалното начало на 8 декември. То е свързано преди всичко с развитието на науката и културата.

Какъв е животът в един от факултетите на Софийския университет?

“Стопанският факултет е основан отново през 1990 г. Първият декан е проф. Чобанов, който все още е част от нашия академичен състав. Основаването на Стопанския факултет е един доста мащабен проект. Това, което отличава факултета е, че учебната програма е направена по висок западен стандарт. Още с основаването тогава на две специалности – икономика и стопанско управление – се залага изключително силна количествена школа. В икономиката е много важно да се прави количествен анализ, въз основа на който да се вземат решения и да се изграждат политики.

Другото отличително нещо за Стопанския факултет е, че се преподава на чужд език. Имаме специалности на английски, на немски и на френски. Това е още с основаването на факултета, заложено като висок стандарт, който и до ден днешен привлича при нас изключителни таланти, с които е удоволствие да се работи“.

Това каза в интервю за БНР доц. д-р Боряна Богданова, зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет.

Кирил Спиридонов, Калина Станева, доц. д-р Боряна Богданова и Виктория Бъзинска
“Завършила съм Стопанския факултет през 2006 г. Студентските ми години бяха един от най-прекрасните периоди в живота ми. Период на интензивно учене, но и на създаване на прекрасни приятелства, които и до днес отварят врати. В студентските ми години са положени прекрасни основи на мрежа от контакти, които и до ден днешен подкрепят Факултета в развитието му“, разказва още доц. Богданова в ефира на “Нашият ден“.

“Всяко нещо е свързано с математика, независимо дали е икономика, химия или физика. Не математиката ме насочи към икономиката, а по-скоро интересът към социалното мислене, икономическите процеси, бизнесът – как функционира цялата система. Икономиката описва най-общо една кръгова система, в която ни сме просто участници“, казва в ефира на “Нашият ден“ Виктория Бъзинска, студентка по икономика.

“В моето семейство няма хора с уклон към икономиката. Има към различни други сфери – химия и банково дело“, посочва още тя.

Изкуственият интелект…

“Той представлява следното – всички задачи, които биха могли да се оптимизират. Ако вземем предвид една администрация и процесите в нея, те биха могли да се автоматизират чрез някакъв алгоритъм. Идеята на изкуственият интелект в този случай е оптимизация на човешката производителност“, посочва още студентката Виктория Бъзинска и посочва:

Със сигурност, когато изкуственият интелект навлезе, ще отпаднат много от процесите в икономиката, но на тяхно място ще възникнат нови“.

“Работата на изкуствения интелект е да прави нещата по-добре от хората. В момента има нашумяла тенденция към изкуството, където изкуственият интелект рисува по-бързо от човека и прави по-хубави картини. Артистите използват изкуствения интелект, за да направят още по-добри неща. Това показва, че той ще може да подобри човешката ефективност, но не бих казал, че ще я замени “, казва в ефира на “Нашият ден“ Кирил Спиридонов, който се дипломира наскоро.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54