Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо студентите празнуват на 8 декември?

Какъв е животът в един от факултетите на СУ?

Снимка: Фейсбук

Началото на празника 8 декември е свързано с първото и до 1920 г. единствено висше учебно заведение у нас – Софийския университет. Рождената дата на университета е 1 октомври 1888 г.

В параграф 25 от Общия правилник на университета от 1905 г. се казва: "На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климент Охридски и празник на университета, става тържествено представление на новия ректор (мандатът е бил едногодишен). Старият ректор чете отчет за вървежа на университета, а новият казва академическа реч". 

Това е официалното начало на 8 декември. То е свързано преди всичко с развитието на науката и културата.

Какъв е животът в един от факултетите на Софийския университет?

“Стопанският факултет е основан отново през 1990 г. Първият декан е проф. Чобанов, който все още е част от нашия академичен състав. Основаването на Стопанския факултет е един доста мащабен проект. Това, което отличава факултета е, че учебната програма е направена по висок западен стандарт. Още с основаването тогава на две специалности – икономика и стопанско управление – се залага изключително силна количествена школа. В икономиката е много важно да се прави количествен анализ, въз основа на който да се вземат решения и да се изграждат политики.

Другото отличително нещо за Стопанския факултет е, че се преподава на чужд език. Имаме специалности на английски, на немски и на френски. Това е още с основаването на факултета, заложено като висок стандарт, който и до ден днешен привлича при нас изключителни таланти, с които е удоволствие да се работи“.

Това каза в интервю за БНР доц. д-р Боряна Богданова, зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет.

Кирил Спиридонов, Калина Станева, доц. д-р Боряна Богданова и Виктория Бъзинска
“Завършила съм Стопанския факултет през 2006 г. Студентските ми години бяха един от най-прекрасните периоди в живота ми. Период на интензивно учене, но и на създаване на прекрасни приятелства, които и до днес отварят врати. В студентските ми години са положени прекрасни основи на мрежа от контакти, които и до ден днешен подкрепят Факултета в развитието му“, разказва още доц. Богданова в ефира на “Нашият ден“.

“Всяко нещо е свързано с математика, независимо дали е икономика, химия или физика. Не математиката ме насочи към икономиката, а по-скоро интересът към социалното мислене, икономическите процеси, бизнесът – как функционира цялата система. Икономиката описва най-общо една кръгова система, в която ни сме просто участници“, казва в ефира на “Нашият ден“ Виктория Бъзинска, студентка по икономика.

“В моето семейство няма хора с уклон към икономиката. Има към различни други сфери – химия и банково дело“, посочва още тя.

Изкуственият интелект…

“Той представлява следното – всички задачи, които биха могли да се оптимизират. Ако вземем предвид една администрация и процесите в нея, те биха могли да се автоматизират чрез някакъв алгоритъм. Идеята на изкуственият интелект в този случай е оптимизация на човешката производителност“, посочва още студентката Виктория Бъзинска и посочва:

Със сигурност, когато изкуственият интелект навлезе, ще отпаднат много от процесите в икономиката, но на тяхно място ще възникнат нови“.

“Работата на изкуствения интелект е да прави нещата по-добре от хората. В момента има нашумяла тенденция към изкуството, където изкуственият интелект рисува по-бързо от човека и прави по-хубави картини. Артистите използват изкуствения интелект, за да направят още по-добри неща. Това показва, че той ще може да подобри човешката ефективност, но не бих казал, че ще я замени “, казва в ефира на “Нашият ден“ Кирил Спиридонов, който се дипломира наскоро.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. д-р Коста Костов

Преди да говорим за кислорода, нека осигурим кислородни концентратори

Доколко когато говорим за кислородотерапията, трябва да разграничим, че кислородните концентратори са медицински изделия и могат ли те да преминат към списъка за помощните средства ? Ако не могат, как се осъществява проследяването и самата кислородотерапията в домашни условия , това коментира в "Нашият ден“ д-р  Коста Костов, професор по..

публикувано на 01.02.23 в 14:15
Мария Петрова

Медицинско изделие ли е кислородният концентратор?

Кислородните апарати за домашна употреба са заложени в списъка на медицинските изделия на Здравната каса от 2020 г.  От 1 юни 2020 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща кислородните апарати за домашна употреба за белодробно болните пациенти с хронична дихателна недостатъчност.  Според д-р Йорданка Пенкова, изпълняващ длъжността управител на Здравната..

публикувано на 01.02.23 в 13:00
Милена Нанева

Какво означава да се бориш за глътка въздух всеки ден?

Невъзможната или възможната кислородотерапия в домашни условия. Кислородните апарати са заложени в бюджета за медицински изделия на НЗОК от 2021 г. Дали през тази година НЗОК ще започне да заплаща кислородните апарати за домашно лечение? В "Нашият ден“ Милена Нанева, пациент с пулмонална хипертония , разказва за ежедневната битка за въздух и..

публикувано на 01.02.23 в 10:52
Дуално обучение - ПГ

Какво е да си работещ ученик?

Дуалното образование  залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, така и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Предимствата на тази форма на обучение са много, защото освен знания учениците получават и заплащане. В резултат на това те излизат подготвени на пазара на труда, което допринася за..

публикувано на 01.02.23 в 08:25

Трифон Зарезан – традиции и ритуали

Празникът на Трифон Зарезан е един от най-обичаните в традиционния български календар. Наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозите. За народните вярвания първи февруари е празник на лозарите и винарите , но какво наистина е достигнало през народните разкази и историите,..

публикувано на 01.02.23 в 08:23