Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Ирина Ефтимова

Казусът "Гъбата" – критична точка в законодателството за опазване на културното наследство

Спешно 150 сгради и 7 чешми във Варна да бъдат декларирани като недвижими културни ценности

Баня Гъбата
Снимка: БГНЕС

Казусът "Гъбата" и какви са възможностите и пречките пред запазването на обекта като част от градския архитектурен облик – в "Нашият ден“ коментира арх. Ирина Ефтимова, експерт по недвижимо културно наследство. Проблемът е труден за решаване, особено при стартирала инвестиционна инициатива. Проект предвижда да бъде построен нов хотел на мястото на емблематичната баня. Във Варна бяха организираха няколко протеста около вече заградената от инвеститора сграда в знак на протест срещу строежа.

"Тази сграда има висока културна стойност. Тя е един уникален обект, който има не само архитектурна, а и градоустройствена стойност. Има изключителна научна, историческа и социална ценност и има потенциал да получи статут на недвижимо културно наследство. Тя е свидетелство за развитие на балнеологията във Варна от началото до средата на XX век. За съжаление от това днес почти нищо не е останало“, посочва арх. Ирина Ефтимова.

Този обект се намира в определени градоустройствени, административни и икономически обстоятелства, които са факт и ние няма как да ги избегнем, твърди архитект Ефтимова.

Тя споделя, че сградата никога не е била недвижима културна ценност. Никога не е била предлагана за деклариране, която означава, че не е правена научна оценка до момента. Тя се намира в непосредствена близост до археологическия резерват "Одесос“, който в централната част на Варна и е част от неговата охранителна зона.

"Има много сериозна липса на адекватни административни мерки от страна на опазващите институции – Министерство на културата и Института за недвижимо културно наследство“, посочва арх. Ирина Ефтимова.

80% от сградите в страната, които имат юридически статут на недвижима културна ценност, все още са с предварителен статут.

"Липсват единни правила, по които ние да се намесваме в историческата среда“, допълва архитект Ефтимова.

Според нея казусът "Гъбата“ би могъл да има положително развитие и да бъде запазена сградата единствено и само ако Общината вложи всички сили и усилия и изяви сериозно желание да откупи имота, защото инвестиционната инициатива е в ход.

150 сгради и 7 чешми във Варна трябва да бъдат декларирани като недвижими културни ценности.

 Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: naukamon.eu

Българският минен сектор пред предизвикателствата на Зелената сделка

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гостува доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. След професионалния празник на работещите в минната и добивната индустрия той представя равносметка на случилото се през изминалата година и обсъжда предизвикателствата, които Зелената сделка и Европейският..

обновено на 26.08.24 в 11:13
Цар Борис III

Избрано: Кой имаше полза от смъртта на царя?

В лятната поредица на "Terra Култура" припомняме едни от най-интересните интервюта, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с журналистката Сима Владимирова, която говори за последните дни на цар Борис Трети. Разговорът представя последните дни от живота на цар Борис III и разглежда възможните причини за неговата смърт през август 1943..

обновено на 26.08.24 в 09:24
Никола Даскалов

Отзвук от Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими

В края на миналата седмица отбелязахме Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими, чието официално име в България с решение на парламента ни от 2009 г. е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им . Когато говорим за Пол Пот и..

публикувано на 26.08.24 в 09:09

Избрано: Творчески портрети в аудиоформат: Запознайте се с подкаста "Контури"

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин  за подкаста "Контури", които те водят, разкриващ живота на известни български художници от XX век. Трите водещи представят историите на творците не само с биографична..

обновено на 26.08.24 в 09:05
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40