Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев

Третият мандат – каква е процедурата по Конституция

Д-р Орлин Колев
Снимка: БНР

Очаквано, в началото на седмицата дойде и редът на третия мандат. Конституционните условия за неговото връчване и опит за реализация са малко по-различни. Логиката на заложения в Конституцията още един мандат след първите два е даде последен шанс за излъчването на редовен кабинет. 

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат са връчени на две от най-големите формации в НС. Мандатите не бяха реализирани. Какво следва след връчването на третия проучвателен мандат? Ще имаме ли редовно правителство?

Д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", коментира и прогнозира в "Законът и Темида":

"Вън от добронамереното пожелание, шансовете за бъдещо правителство в рамките на 48-ото НС за съжаление не са големи. Днес, доколкото бе анонсирано, ще се проведе среща на лидерите в парламента. Но като че ли се очертават нови избори."

Законови срокове

"Терминът "предсрочни избори" получи популярност, но това са си нормални избори. Това, че парламентът не е успял да изкара пълния мандат, не прави изборите предсрочни. Продължителността на служебното правителство зависи от това дали ще бъде излъчено редовно правителство. И ако няма редовно правителство, то тогава продължаваме със служебното. Дали ще бъде в същия персонален и структурен състав, или ще бъде променен, то това вече зависи от самия президент. Но така или иначе ще има служебно правителство, докато не бъде излъчено редовно от парламента. Така е по Конституция.

За разлика от първите два проучвателни мандата, които връчва президентът, Конституцията не обвързва президента със срок, в който да връчи проучвателен мандат при връчването на първите два мандата. Докато при третия мандат президентът е обвързан с едноседмичен срок, който вече е спазен. За разлика от първите два пъти, при третия мандат обаче липсва едноседмичен срок за съставянето на кабинет

Тъй като обстановката е малко по-различна и Конституцията не предвижда срок, то бихме могли да приемем, че е налице т.нар. "разумен срок", в който третият опит за съставяне на правителство може да има повече от една седмица. Този разумен срок не следва да бъде прекомерен. Няма легална дефиниция за разум срок – той се определя от моментното състояние."

Д-р Колев смята, че е твърде рано и необосновано още да се говори за отговорност на президента и възпрепятстване на провеждане на изборите за парламент. Засега публичните му изяви показват, че президентът подтиква парламентарните групи към разуми и компромиси за образуването на правителство.

Юристът е категоричен, че фигурата на служебното правителство носи своята ценност, има свое място в конституционния модел и не бива с лека ръка да се отхвърля този модел

Още за това има ли конституционна забрана за предишните двама кандидати за министър-председател да участват в предложеното правителство от БСП, и доколко президентът се съобразява по Конституция с волята на съответната парламентарна група - мандатоносител; и дали се намираме в конституционна криза – можете да чуете пълното интервю от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25