Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Енея Георгиева: Проверената информация рядко звучи примамливо и не обещава лесни решения

Снимка: Рехеl

Ако преди години достъпът до информация беше оскъден, днес е точно обратното – всекидневно плуваме в същински информационен потоп, в който фактологично и измислено, вярно и фабрикувано, са смесени, а критичната ни способност е изложена на изпитание.

Филолозите са запознати с теорията на странстващите сюжети – едни и същи митове или елементи от тях се срещат в откъснати географски райони, които не са имали никакви контакти помежду си.
Днес, когато информационно сме свързани повече от всякога, се оказва, че и един от каналите на дезинформацията работи по сходен начин – примерно в Китай се разпространява твърдение, че чаша топла вода с лимон сутрин предпазва от Covid-19, според най-модерните тамошни клиники. Седмица по-късно твърдението стига до Индия, само че изнамирането на профилактиката се предписва на древни индийски мъдреци, а след още два дни се появява и у нас, само че този път откриването на "крайно-ефективната" профилактика е приписано на... познахте – баба Ванга.

Едно от решенията на такива проблеми отново е технологично – чрез създаване на мрежи за прихващане на твърдения, като това за топлата вода с лимон, и предупреждение, че подобна рибка предстои да хвърли хайвера си в световния информационен океан.

Енея Георгиева
"Проверената информация рядко звучи така примамливо като фалшивата, а и не е толкова атрактивна, като да съобщиш, че си намерил лесно решение на сложен проблем", казва Енея Георгиева, журналист и редактор, както и човек, който вярва, че ИИ може да бъде наш съюзник в идентифицирането на неверни новини и превенцията от разпространяването им.

Дали ползите или заплахите на ИИ са повече, е тема и на събитието на Рацио "Кой е по-по-AI?" на 26 януари в  K.U.P.E.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да погадаем за добрите, злите и средните дни

Между пролетното равноденствие и предстоящите избори с твърде неясни перспективи някак съвсем естествено се сещаме за начините, по които от дълбока древност хората са се справяли с неизвестността и скритите в нея опасности. Да започнем от особения момент на кратко равновесие между деня и нощта. На български го наричаме "равноденствие", което е..

публикувано на 27.03.23 в 18:40

Еврика! Успешни българи: Марин Христов

Той е ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски" и част от българския олимпийски отбор по математика. Носител е на множество медали от различни международни състезания. Тези негови успехи са причината тази година да получи и стипендия от фондация "Еврика". "Това за мен е огромно признание за положения труд и за всички решени през годината..

публикувано на 27.03.23 в 17:10
Проф. Мария Малинова

Консилиум

Много сложни казуси в медицината се решават чрез мнението на лекари от различни специалности. Понякога и екип "За здравето" подхожда така – обединява в едно позиции на различни хора по няколко теми и ги "води" към прагматично обобщение в полза на аудиторията. Доминиращи на Благовещение бяха казуси, свързани с женското здраве и лечението на коварни..

публикувано на 27.03.23 в 15:42

Отново за родолюбието и военното обучение в училище

Периодично претопляната тема за военното обучение в училище отново се появи в публичното пространство и отново стана обект на спорове с неясни аргументи. Според проект за Наредба на правителството "Обучението на български граждани – ученици и студенти – за защита на родината  допринася за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство,..

публикувано на 26.03.23 в 10:30

Добрия сън няма как да го изработим или купим

Едва ли можем да излекуваме всички тревоги и неприятности с хубав сън, но посрещаме предизвикателствата на деня значително по-добре, ако сме се наспали хубаво. Подобно на затлъстяването, недоспиването не е заболяване, то повлиява негативно, усложнява и утежнява всяко друго оплакване или заболяване, което вече имаме. Благодарение на..

публикувано на 26.03.23 в 09:05