Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Протойерей Владимир Дойчев и неговата книга за миговете

Това е събитие от онези, които не влизат в реда на новинарските емисии. Този факт обаче не го прави маловажно. Напротив, много е важно. Образно, може да се определи като едно пролетно почукване на кълвач по кора на дърво. Почукване, с което безпогрешно биват откривани пострадали и болни участъци под кората. Биват измъквани разни червейчета и дървояди. В крайна сметка дървото не боледува. Та това събитие е същото такова пролетно почукване – само че със слово дълбае позагрубялата от грижи и болежки и по-големи и по-малки житейски бури кора на душите ни.

Става дума за книга, която имаше своето официално представяне в Софийска митрополия, озаглавена е "Храмът е сърце". Неин автор е протойерей Владимир Дойчев, енорийски свещеник в храмовете "Св. Преподобни Наум Охридски“ и в "Св. Въведение Богородично“ в столичния квартал "Дружба“.

Мнозина от вас вероятно са чели написани от него неща, защото това е четвъртата му книга, или пък са слушали негови проповеди. А на тези от вас, които още не са, нека запомнят негово име, струва си, не защото той има добро и силно перо. А защото, отец Владимир Дойчев е духовник, който има очи за проповедите, които Бог е закодирал навсякъде около нас. И умее да ги разказва в книгите, но най-вече в Храма, защото Храмът е сърце. 

А тази книга, тя едновременно е огледало, в което можем да видим гротескни форми на собственото си самохаресване, и в същото време е копнеж по невидимото и вечното. По онова и в същност по онзи Безначалния, който е сърцето на Храма.

Нека чуем какво сподели на официалното представяне на книгата нейния автор, за причинете да я напише, за миговете и мислите, които е уловил между страниците ѝ и за диагнозата коронавируса, но в една неочаквана светлина.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35
Президентът Румен Радев.

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.  Евролидерите приеха заключения за Украйна, решени да доставят 1..

публикувано на 24.03.23 в 11:07