Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга на Пламен Антов

Фрагментът се признава като литература и философия, но, от друга страна, сякаш стои изтикан встрани. А новата книга на проф. Пламен Антов е изтъкана от фрагменти. 

"Фрагментът, като съдържание на понятието, е нещо много необхватно практически под каквато и да е дума. Той винаги излиза извън всяка дефиниция, в която го сложиш – и във вертикален исторически и генеалогически план, и в собствената си същност, като жанр. Не се наемам да давам дефиниция, макар че реално точно това правя в тази книга. Но го правя отвътре на жанра – по фрагментарен начин. И точно това казва заглавието." – споделя авторът своите интенции.

Книгата съдържа фрагменти на всякаква тема и във всякакъв стил – има философски фрагменти, прозаически и поетически фрагменти. Има и една нишка, която тече през цялото време – метафрагменти и рефлексии върху самия жанр. Те сами по себе си не са концептуално кохерентни, различни са и взаимно си противоречат, което е част от природата на фрагмента.

"Фрагментът, фрагментарно 2020" на проф. Пламен Антов ще бъде представена тази вечер (9 февруари) от 18 часа в Институт Лист - Унгарски културен институт

"Повече от всяка друга, една книга с фрагменти не съдържа нищо извън себе си точно защото повече от всяка друга съдържа само минимална част от себе си – необходимото и достатъчното. А ако нещо все пак би могло да се добави, то бездруго ще е вече казано. Например, че това е именно книга, макар и книга с фрагменти, външно рамкирана от една календарна година (способ, комай единствен способен да дисциплинира поне относително една толкова недисциплинирана книга, каквато е книгата с фрагменти). Но това е и изследване на жанра, защото не инак, а просто по силата на естественото съответствие между формата и съдържанието една монография върху фрагмента може да бъде само фрагментарна.

Фрагментът е най-играещият жанр и играта е непоклатимото му алиби. Той винаги е по-голям от себе си и по-малък от себе си. Това го отличава от афоризма, който е самотъждествен.

Книгата си поставя двояка задача: от една страна, да дефинира тъй наречената форма "фрагмент" като литературно-философски жанр. А от друга, да ни предложи широк набор от текстове като илюстрация на този жанров тип. Но както се оказва – и като интересно самò по себе си четиво. По силата на самия си обем и на своето калейдоскопично разнообразие този сякаш мислен като втори аспект на книгата надделява над първия и властно привлича читателското внимание. Ето така представя книгата проф. Александър Шурбанов, който е рецензент, както и гост на премиерата тази вечер. 

А според проф. Каприев, също рецензент и гост, това е "...едно широко, трудно разграничимо поле между теоретично-аналитичното, белетристично-есеистичното и лирическото, от трета. Непременно трябва да се забележи езикът – български език от много високо качество."

Разбира се, участват и авторът Пламен Антов, както и издателят Мартин Христов.

В "Артефир" Пламен Антов разказа повече за "Фрагментът, фрагментарно 2020" – чуйте в звуковия файл. 

Пламен Антов (1964) е проф. д. ф. н. в Института за литература при БAH, поет, писател. Автор на около 200 научни публикации и на няколко монографични изследвания: върху българския постмодернизъм (2010, 2016), Яворов и Ботев (2009), Емилиян Станев и Мартин Хайдегер (2019–2021), „До Чикаго и назад“ и „Бай Ганю“ (2021), както и на 13 книги с поезия, разкази и пиеси. Пътешественик.

Снимки – изд. Ерго и Институт Лист - Унгарски културен институт

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младите таланти J CITY Ensemble – секстет, сформиран от студенти от НМА

Младежка джаз академия с трето издание на Банско джаз фестивал

Всеки ден на Банско джаз фестивал (3-10 август ) от 11.00 на младежката сцена в парка се изявяват млади музиканти, а следобед в читалище "Вапцаров" продължава Джаз академията, в която младите таланти се срещат с изявени наши и световни артисти. Академията се провежда с подкрепата на Министерството на културата.  За обучението на младите..

публикувано на 09.08.24 в 11:40

Работата като почивка

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по стихове на Атанас Звездинов и Людмил Станев и изпети от актьорите Албена Павлова и..

публикувано на 08.08.24 в 18:45

Любов, престъпления и страсти, или книга за подземния свят на Атина

Будапеща, 12 февруари 1985 година. Студът пронизва до кости, реката е замръзнала, и едно пророчество бележи съдбата на новородения Янош, което 27 години по-късно се сбъдва. Янош Унгареца е арестуван в Атина, обвинен за убийството на художника Мѝлтос Адриано̀с. Дали това не е свързано със света на мъжките проститутки? Журналистът Стра̀тос..

обновено на 08.08.24 в 13:06

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35