Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт.
Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации. От няколко години обаче е открила стихията си в създаването на декоративни свещи, под формата на различни десерти. които изглеждат толкова реалистични, че за момент могат да бъдат объркани със сладкарски изделия. Създава ги с внимание към детайла и много любов, а себе си определя шеговито като „човек, обсебен от восъка“.
Ето какво разказва за страстта си да създава ароматни шедьоври от восък Яница в ефира на „Нашият ден“:
„С восъка се срещнах някъде преди 5-6 години. Първоначално той беше нещо като бягство от предишното ми занимание. Тогава изработвах бижута със стъклени сфери и сухи цветя, но в един момент пазарът се пренасити, а и на мен малко ми омръзнаха и започнах да търся нови възможности.
Тогава видях в един сайт декоративни свещи под формата на десерти и си казах – я, това е много интересно, трябва да опитам. И започнах да чета как се правят, защото до онзи момент тази технология ми беше съвсем непонятна...“.
Тя разказва още, че за изработката на декоративни свещи от този тип се използва растителен восък, чието поведение като материал е доста по-различно от това на традиционно ползваните парафин и пчелен восък.
По нейните думи предимството на растителния восък е че при разтапяне от него се получава така наречената „сметана“ – кремообразна консистенция, от която се създава декорацията. А процесът на изработка на една подобна свещ, ако човек не разполага с предварителни заготовки, може да отнеме между няколко часа и няколко дни, в зависимост от сложността на дизайна.
„Аз си събирам идеите от кулинарни блогове и сайтове с рецепти. Постоянно разглеждам такива снимки на десерти с когато ми хареса даден модел, започвам да мисля как мога аз да го пресъздам през моята призма“, обяснява Яница и добавя, че в момента ѝ е любимо да изработва чийзкейкове, защото позволяват различна декорация и изглеждат много привлекателни в завършения си вид.
Петгодишният син на Яница все още не може да помага в работата с восъка, но много обича да си играе с различните декорации и понякога в игрите си създава собствени дизайни, които тя превръща в подаръци на близките хора.
Да си автор на ръчно изработвана продукция в България, обаче не е лесно, споделя талантливата бургазлийка:
„Колкото и да ми се иска да кажа, че всичко е цветя и рози, всъщност изобщо не е лесно, защото пречките са финансови. За малките бизнеси в България няма никакви облекчения. Дали имаш бизнес със сто души, или с един човек, това няма никакво значение. Имало е моменти, в които ми е идвало да се откажа, точно заради тези пречки. Но тогава си давам сметка, че съм вложила прекалено много емоция, време и усилия в това да създам продукт, който се харесва и се търси от хората. Ако спра да се занимавам с това някой ден, значи се е появило нещо друго, което наистина ме е обсебило изцяло. Но към този момент не виждам кое друго би да е това, защото аз наистина съм обсебена от восъка...“.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Балканската диета е темата, която обсъжда доц. д-р Светослав Ханджиев, диетолог и специалист по хранене, в предаването "Нашият ден" по повод Световния ден за безопасност на храните. Той разглежда балканската диета, като подчертава важността на хранителните традиции. Специалистът подчертава, че начинът на хранене, който имаме, е базиран..
Световният ден за безопасност на храните се отбелязва всяка година на 7 юни с цел да подчертае важността на предотвратяването, откриването и управлението на рисковете, свързани с хранителната безопасност. Този ден има за цел да допринесе за осигуряването на продоволствена сигурност, здраве, икономическо благосъстояние, устойчиво развитие и достъп..
Да се дипломираш пред очите на публиката, това е привилегия за студентите от НАТФИЗ. От първите им премиери до финалните дипломни спектакли те изчуват детайлите на екипната работа. Как бизнесът и студентите, обучаващи се в театрални и сценични изкуства, могат да са си бъдат взаимно полезни, в "Нашият ден" коментират Полина Арнаудова ,..
Бюджетната комисия в парламента прие ново удължение на "удължителния" Закон за бюджета, чийто срок изтича на 10 юни. Това решение се прие, с цел да се осигурят плащанията и социалните разходи, тъй като, в случай че не бъде приет бюджетът за 2023 година, няма да има достатъчно средства за покриване на социалните разходи. Ивайло Калфин: С..
Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението..
Напук на дигиталната ера, в която живее целият свят, България си има свои правила за съществуване. Винаги някак наопаки, с няколко хода назад, без кой знае..
Избрана поезия от съвременния китайски поет на неформалната поетична сцена Ю Дзиен излезе на български език с превода и подбора на Веселин Карастойчев. Той..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg