Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мика Зайкова: Пенсионер с пенсия 506 лева по-богат ли е от този с 504?

Мика Зайкова
Снимка: БГНЕС

Великденска добавка от 70 лв. ще получат възрастните хора, чиито пенсии за този месец са под официално установената линия на бедност, която е 504 лева. Това обяви във вчерашния яден премиерът Гълъб Донев. Малко по-малко от половината пенсионери в България няма да получат добавката.

“Ако българските пенсионери трябва да се сърдят на някого затова, че не всички получават тази Великденска добавка, която няма нищо общо със социално-осигурителната система, това са депутатите от 48-ото Народно събрание. Когато предложиха удължаването на бюджета от 2022 г.,  депутатите не разрешиха гъвкавост в отделните разходи."

Това каза в интервю за БНР експертът Мика Зайкова.

“Бих попитала депутатите, пенсионер с пенсия 506 лв. богат ли е, в сравнение с този с 504 лева?" – пита реторично Зайкова в ефира на “Нашият ден".

Според нея е трябвало правителството да се постара повече, защото предстои да влезе бюджет 2023 г. до края на месеца:

“Надявам се депутатите в новото 49-о Народно събрание да проявят разбиране и в ускорен порядък да го разгледат. Това е първото нещо, което трябва да се разгледа с разходите от бюджета за 2022 г."

Зайкова посочва още, че не се знае дали ще има правителство и "ако няма правителство, бюджетът ще стане предизборен" – “Както казва народът – "Отпред змия, отзад магаре“."

Цените на традиционното агнешко месо…

Наистина цените на продуктите растат, независимо от това, че имаме внос от Македония през Гърция. Между България и Северна Македония няма пункт за приемане на месо, а македонското месо влиза през Гърция. Вярно е, че Северна Македония има право на безмитен внос, което би трябвало да бъде евтино, защото македонското месо струва 5-6 лева“, посочва тя.

В предаването тя подчертава, че българските агнета се гледат при определен режим, който е задължителен за целия ЕС, без антибиотици и други добавки.

"Прави се и мошеничество, защото или не слагат печат, или успяват да го изтрият, внасят замразено месо, което освежават с някакви спрейове, което може да доведе до много неприятни неща в медицинската област“, посочва още тя и акцентира:

"Миналата година останаха над 20 000 български агнета."

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделяне на наследството

Валерия Хог от София учи и работи години наред в чужбина, както във Франция, така и в Ирландия. Село Владимир до Радомир я привлича с близостта си до София, със старите си къщи и прекрасната гледка към радомирската котловина.  Къщата, която тя възстановява, е строена преди век, така че спасяването е било съвсем навременно, даже закъсняло...

публикувано на 12.05.24 в 11:25

Вяра и суеверие

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46