Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За многоликата старинна музика и нейните образци

Водещият Божидар Александров заедно със събеседниците в студиото на "Нашият ден" с Калина Томова и доц. д-р Явор Генов.
Снимка: БНР

За многоликата ренесансовата и бароковата европейска музика и нейните образци в "Нашият ден" разказват Калина Томова, докторант по ранна музика в Института за изследване на изкуствата - БАН и музикален редактор в БНР, и българският лютнист и музикален медиевист в Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките доц. д-р Явор Генов.

Преди броени дни Калина Томова получи награда за млади учени в БАН "Иван Евстратиев Гешов” за 2022 г. Обект на нейните научни изследвания е нотното писмо в западноевропейската музика през XIV, XV и XVI век. Досега този период от развитието на музикалното изкуство не е изследван в България. Тя е водеща на единственото предаване в българския ефир, посветено изцяло на ранната музика, което звучи в ефира на Програма “Христо Ботев“, но определя себе си и като музикален археолог.

"Това е признание на малката ни общност, която се опитва да прокара едно друго знание и друга представа и да позиционира ранната европейска музика в българското пространство“, казва доц. д-р Явор Димов Генов. Той е един от най-изявените български изпълнители на ранна музика, който през последните 15 години е сред основните стълбове на това изкуство в България.

През последните 100 години в световен мащаб ранната музика се радва на засилен интерес както от изпълнителска, така и от изследователска гледна точка. Тази музика е много различна от това, с което ние сме свикнали, късната музика. Тя се основа на едни функционални тежнения, с които – независимо дали сме музиканти или не – абсолютно всички съвременни хора сме свикнали с тази звучност и ние я очакваме и я търсим. Ранната музика звучи странно и чуждо. Изисква се човек да има контекста, за да може да я оцени – както чисто мисловния, така и интелектуалния, за да може да я разбере", коментира Калина Томова.

 Един от най-изявените български изпълнители на ранна музика, който през последните 15 години е сред основните стълбове на това изкуство в България, е доц. д-р Явор Генов.

"Трудно е да се говори за музикознанието и то, като всяка пълноценна наука, има много разклонения и разнопосочни развития. Понеже в асоциациите на хората обикновено музиката е някакво сетивно  преживяване, която трудно се свързва с рационалния компонент с осмислянето и с теоретизирането на музиката“, допълва той.

Калина Томова твърди, че е музикален историк или археолог в някаква степен, защото голяма част от нейната изследователска работа са ръкописи. Обект на нейния докторат е английската музика от XV век.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Иванова, Здравко Григоров, Кристина Паскалева, Камелия Спасова (от ляво надясно)

Близки срещи в далечни пътешествия

Каква е разликата между пътешественика и туриста? Кои са съвременните, необичайни пътешествия, които могат да променят живота ви? Какви са особеностите на съвременното пътешественическо кино?  Истории за откраднати обувки, за онова, което прави хората щастливи и за упоритостта на духа на пътешествениците. Това съдържа изданието на..

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Радослав Бимбалов: Ниската избирателна активност улеснява "пазаруването на избори"

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Радослав Бимбалов – рекламист, писател, анализатор и общественик. Той сподели своите виждания по някои от най-актуалните теми, свързани с политическата ситуация в страната, предстоящата предизборна кампания, възможните сценарии, Европейския парламент и ситуацията в Европа, както и изборите..

обновено на 30.07.24 в 11:51

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37