Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иглика Трифонова: Ботев е уникален в българската история

| обновено на 02.06.23 в 10:05
Иглика Трифонова
Снимка: БГНЕС

В Деня на Ботев гост в студиото на "Нашият ден" е режисьорката Иглика Трифонова. Тя споделя своите мисли и възхищение към личността на Христо Ботев, като го определя като “уникален“ в българската история. Трифонова изтъква, че Ботев е не само поет, но и много творчески човек, чието творчество достига до “най-високите нива на литературата, а именно поезията“.

В предаването режисьорката подчертава високите стремежи и саможертвата, на която се отдава Ботев. Според Иглика Трифонова неговият живот може да се опише като “древногръцка трагедия“. Тя изразява възхищение към Ботев като личност, която вдъхновява и предизвиква мислене за възможностите на човека.

Освен мисли за личността на Христо Ботев в ефира на предаването Иглика Трифонова споделя и своето мнение за политическата ситуация в България. Тя изразява съжаление за “отблъскващите и ужасни сцени“, които се наблюдават в парламента, особено в последната седмица.

Режисьорката определя днешното време като “горчиво“ и предупреди за опасността от изразходване и девалвация на думите.

"Думите много девалвираха в това време на талантливи популисти, особено при политиците. Това е страшно изразходване на думи, на честност и на откритост. Хората, които извършват това кощунство с езика, не си дават сметка, че то неминуемо ще се обърне срещу тях“, посочва тя.

В интервюто Трифонова призовава за запазване на самообладание и приемане на прагматични решения. Тя подчертава важността на прагматизма в политически ситуации като тези, които наблюдаваме в момента. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Иванова, Здравко Григоров, Кристина Паскалева, Камелия Спасова (от ляво надясно)

Близки срещи в далечни пътешествия

Каква е разликата между пътешественика и туриста? Кои са съвременните, необичайни пътешествия, които могат да променят живота ви? Какви са особеностите на съвременното пътешественическо кино?  Истории за откраднати обувки, за онова, което прави хората щастливи и за упоритостта на духа на пътешествениците. Това съдържа изданието на..

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Радослав Бимбалов: Ниската избирателна активност улеснява "пазаруването на избори"

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Радослав Бимбалов – рекламист, писател, анализатор и общественик. Той сподели своите виждания по някои от най-актуалните теми, свързани с политическата ситуация в страната, предстоящата предизборна кампания, възможните сценарии, Европейския парламент и ситуацията в Европа, както и изборите..

обновено на 30.07.24 в 11:51

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37