Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото си на избор, на желания и предпочитания.

Изложбата "Възможни тела" представя със средствата на визуалните изкуства различни гледни точки към човешкото тяло. Разглежда го като образ определящ идентичност и интегритет. Като сцена на страст и желания. Като интериор и екстериор, като образ символ, преминаващ през времето, като сюрреално тяло, способно на всичко.

"Възможни тела" съчетава творби на Войн де Войн, Вероника Десова, Йоана Петкова, Любен Домозетски, Мартин Атанасов, Мич Брезунек, Радина Ганчева, RASSIM, София Грънчарова, София Димова и Харита Асумани, като авторите ще присъстват на официалното откриване.

Груповата изложба "Възможни тела", част от Sofia Pride Arts, се открива на 8 юни, четвъртък, от 18 ч. в столичната галерия Doza.

Повече за "Възможни тела", част от Sofia Pride Arts, научете от Симеон Василев от фондация "Глас".

Снимка – галерия Doza

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлозар Игов

Критика, равна на самото изкуство – в памет на Светлозар Игов

На 78-годишна възраст си отиде Светлозар Игов – български учен, най-автентичният литературен критик и историк на нашето съвремие, есеист, поет, белетрист и преводач. Загубата за литературния ни живот е огромна.  Авторите му имаха доверие като на литературен критик и той по някакъв начин пазеше като мисия факта, че литературната критика е изкуство...

публикувано на 29.09.23 в 16:30

Дискусия на тема "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея"

"Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея". Това е името на дискусия, която ще се проведе днес (29 септември) от 18 часа в "Топлоцентрала". Войните около изкуствения интелект са сериозно предизвикателство пред нашата представа за това какво е изкуството. Ще може ли и то да мине без автор? Какво се случва с понятия като креативност,..

публикувано на 29.09.23 в 15:26
Фигурален портрет на Галин Малакчиев - мултипликации

Скулпторът Крум Дамянов, който промени представата за паметник

В Художествената галерия в град Кюстендил, сред картините на Владимир Димитров-Майстора, до 30 септември можете да разгледате впечатляващата мащабна изложба на академик Крум Дамянов.  "Скулптура и процес" представя творчеството на големия български скулптор в неговата цялост, времеви диапазон и проблематика – монументална и кавалетна скулптура, негови..

публикувано на 29.09.23 в 14:39

В "Клетката" на живота

История за силата на духа, свободата и втория шанс ще гледаме в ефира на една от националните ни телевизии. Докато проследява пътя на силната и смела Ина, изправена пред тежка, морална дилема, зрителят ще влезе в "Клетката" – тази, в която животът често ни поставя, а нерядко и самите ние избираме да влезем в нея. Сериалът, който залага на..

публикувано на 29.09.23 в 13:10
Мария Стоянова, Ангелина Грозева и Грета Пенчева (отляво на дясно)

Новият визуално танцов пърформанс "Благодаря, България"

На 29 и 30 септември в Дома на културата "Средец" ще се състои премиерата на художествено танцовото произведение – "Благодаря, България", което пресъздава, красотата и духа на Майката Земя – "България". Представлението комбинира елементи от съвременен танц, 3D Projection mapping, фолклорни мотиви и огнено шоу. В основата на действието са красивата..

публикувано на 29.09.23 в 12:51